Sindikat traži samo 20 posto manje kapacitete brodogradilišta

Autor: Tanja Čorak , 02. prosinac 2008. u 22:00

Europska komisija predlaže takozvanu bezuvjetnu prodaju navoza bez obaveze zadržavanja radnika

Maksimalno smanjenje brodogradilišnih kapaciteta za 18 do 20 posto od sadašnjih, zbrinjavanje viška radnika i zadržavanje djelatnosti brodogradnje te vlasništvo države nad kontrolnim paketima brodogradilišta zahtjevi su predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Ive Marjanovića za sastanak u Bruxellesu, zakazanom za srijedu.

Razgovori s predstavnicima EK ujedno su zahtjevi našoj Vladi koji jasno ocrtavaju ispod koje razine se ne smije ići u pregovorima s EK”, izjavio je Marjanović. Potpredsjednik Vlade Damir Polančec trebao bi se sastati s Neelie Kroes, povjerenicom EK za tržišno natjecanje u četvrtak u Bruxellesu. Cilj su tehničke konzultacije o problematici privatizacije hrvatskih brodogradilišta. Poznato je da EK predlaže tzv. bezuvjetnu prodaju navoza, kao i u poljskom modelu, uz poštovanje kriterija prodaje onome tko ponudi najviše novaca, bez obveze zadržavanja radnika i djelatnosti. Predstavnici sindikata su protiv. Marjanović ističe kako SMH nije protiv privatizacije brodogradilišta s obzirom na to da u 17 godina vlasnici navoze nisu uspješno restrukturirali. No rezanje kapaciteta za 40 posto, što je zahtjev EK, značilo bi gašenje brodogradilišta i stoga SMH predlaže smanjenje za 20 posto. Uvjetuju i zadržavanje djelatnosti brodogradnje uz mogućnost dopune. Budući da takva privatizacija zahtijeva restrukturiranje, zalažu se da kontrolni paket za vrijeme restrukturiranja ostane državi, a ona bi ga nakon okončanja procesa ponudila na otkup radnicima.

zahtjevi sindikata

Ista djelatnost
Privatiziranje brodogradilišta uz zadržavanje djelatnosti
Ostanak zaposlenih
Zadržavanje radnika nakon

prodaje novim vlasnicima
Dionice radnicima
Prodaju kontrolnog paketa dionica radnicima u roku šest mjeseci nakon dokapitalizacije svježim novcem vlasnika u roku godine od kupnje navoza

Komentirajte prvi

New Report

Close