Sindikat ruši prvu privatizaciju u 2021. zbog ‘ekološke bombe’ u Kutini

Autor: Marija Brnić , 18. travanj 2021. u 22:00
Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske/Patrik Macek/PIXSELL

Novi vlasnik Ante Marković poručuje da neće odustati jer zna kako napraviti sanaciju i rizik svesti na minimum.

Prva ovogodišnja privatizacija, prodaja kutinskog De-Fos-a, čija se realizacija ovaj tjedan privodi kraju, po svemu sudeći proteći će dramatično, čak i uz najavu kaznenih prijava.

Sindikat EKN traži od Vlade i CERP-a hitno poništenje natječaja i ugovora koji je s odabranim ponuđačem već zaključen, jer njegovo provođenje, smatraju, prijeti ekološkom katastrofom ne samo za Kutinu, nego i šire područje Hrvatske.

De-Fos je, kao tvrtka izdvojena iz Petrokemije u postupku privatizacije prije tri godine, imao za cilj provesti sanaciju deponija fosfogipsa na 160 hektara, što bi stajalo do 100 milijuna eura.

Toliki teret nisu željeli preuzeti ni Ina i PPD kao kupci Petrokemije, pa sindikat postavlja pitanje kako će to moći mala tvrtka Flamtron.

Riječ je o tvrtki koja se bavi instaliranjem strojeva i opreme, te razvojem solarnih panela, a koja u planu poslovanja kojeg je prihvatio CERP, ima namjeru na području deponija izgraditi solarnu elektranu.

Zbog činjenice da je taj prostor kontaminiran, lokacija je zapravo idealna za takav projekt, a za sanaciju novi vlasnik vidi u europskim fondovima. “Nemamo ništa protiv vlasnika Flamtrona Ante Markovića, koji možda jest vizionar, no prije privatizacije država treba provesti sanaciju, a tek onda prepustiti da se na zemljištu realiziraju poduzetnički projekti”, kaže Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN.

Na problem su, kaže, ukazivali još od prosinca, kada se raspisao prvi natječaj za privatizaciju, no ni iz CERP-a, ni Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nije bilo reakcije. Ni u natječaju, a ni u obvezama iz kupoprodajnog ugovora, ističe Klaus, nema obveze da kupac provede sanaciju.

Spominje se obveza nastavka djelatnosti, no bez jasne definicije što sve to obuhvaća. Nije predviđena ni klasična obveza zadržavanja zaposlenih, što je i potaknulo reakciju sindikata, jer prema planu poslovanja novi vlasnik namjerava smanjiti troškove poslovanja za 33% postavljanjem nadzornih kamera.

“To je potencijalna ekološka bomba, neusporedivo veća od bilo kojeg odlagališta otpada”, upozorava Klaus.

Vlasnik Flamtrona već je zaključio kupoprodajni ugovor s CERP-om i ovaj tjedan slijedi kao posljednji korak u preuzimanju – uplata 7 milijuna kuna u temeljni kapital De-Fos-a, koja je bila uvjet za prihvaćanje ponude i osiguranje za nastavak poslovanja iduće dvije godine.

Marković kaže da su ga sindikalci već kontaktirali i upoznat je s njihovim nezadovoljstvom, posebice zbog reorganizacije koju u poslovanju namjerava provesti, no kaže, taj deponij postoji već desetljećima i sve ove godine nije predstavljao ekološki problem i dat će sve od sebe da se uspješno provede njegova sanacija.

“Svejedno je hoće li sanaciju provesti privatna ili državna tvrtka, važno je da su svi složni da se sanaciju treba provesti i da projekt podupre raspoloživim europskim sredstvima za takve namjene”, kaže Marković, ističući da kao državna tvrtka i u teškoćama De-Fos nije uspio dobiti potporu za EU-sredstava za sanaciju deponija.

indikat, pak, smatra da je u svakom slučaju država najprije trebala sama riješiti sanaciju, možda i kroz agenciju koju bi osnovali grad i županija, a tek potom pristupiti prodaji i aktivaciji zemljišta.

“Imam ideju kako napraviti sanaciju i rizik pri tom svesti na minimum i sigurno neću odustati, jer vjerujem u ovaj projekt”, poručuje Marković.

Komentirajte prvi

New Report

Close