Sindikalisti najavili referendum protiv izdvajanja pomoćnih poslova

Autor: Agencija VLM , 29. svibanj 2014. u 14:02
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Sindikalistima curi vrijeme, zbog čega moraju raditi ubrzano, naglasio je Stipić.

Zajedničkom akcijom primorat ćemo Vladu da odustane od svog nakaradnog političkog rješenja. Njime bi 27 tisuća zaposlenih bilo izmješteno, a njihov radno-pravni status izmijenjen – rekao je danas predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić.

Predstavnici 17 hrvatskih sindikata u Slavonskom su Brodu govorili o najavi prikupljanja potpisa za organizaciju referenduma kojim će pokušati zaustaviti izdvajanje pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru. Stipić je napomenuo kako Vlada ovaj zakon namjerava formalizirati do kraja lipnja te kako sindikalistima curi vrijeme, zbog čega moraju raditi ubrzano. Dodao je kako okupljeni sindikati imaju više 130 tisuća članova, na kojima temelji svoj optimizam.

– Vlada je odlučila privatizirati naše čistačice, kuharice i domare u školama, bolnicama i centrima socijalne skrbi. Naš cilj je prikupiti 400 tisuća potpisa i tako pružiti priliku građanima da se na referendumu izjasne što misle o privatizaciji dijela hrvatskog društva koji, srećom, još nije zahvatila privatizacija – istaknuo je Stipić.

Iako je Vlada ovu odluku objasnila željom za smanjenje deficita, sindikalci drže kako je zapravo riječ o njezinim ranije preuzetim obvezama u sklopu kreditnih aranžmana te pogodovanju privatnicima.

– Ovo je problem svih javnih i državnih službenika, jer ono što se danas događa u ustanovama, sutra će se događati u poduzećima – rekao je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, koji je došao podržati kolege. Prikupljanje potpisa za referendum započet će 5. lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close