Sindikalist Ribić: Božićnice javnog sektora su korisne za potrošnju i opstanak privatnih firmi

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2020. u 08:32
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U kakvoj smo situaciji, mi možemo samo razmišljati kako da preživimo do sljedeće sezone ljeta ili Uskrsa, rekao je Bujas.

Sindikalist Vilim Ribić i Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika gostovali su u RTL-u Danas.

Govorili su o koronakrizi, božićnicama, mjerama za pomoć poduzetnicima.

Gospodine Bujas, mogu li mali i srednji poduzetnici razmišljati uopće o isplati božićnica?

U kakvoj smo situaciji, mi možemo samo razmišljati kako da preživimo do sljedeće sezone ljeta ili Uskrsa. Velika većina malih i srednjih poduzetnika i obrtnika ne zna kako će isplatiti plaće, a kamoli božićnicu. Mi bismo voljeli da možemo i ove godine, kao i prošle, isplatiti ju, ali mi se čini da većina to neće moći.

Gospodine Ribić, vi u javnom i državnom sektoru ste zaštićeni kolektivnim ugovorom i vaše božićnice su zajamčene. Kako gledate na njihove probleme?

Vi vjerojatno znate da sam ja i sindikat jedan od prvih u proljeće zagovarao da se mora pomoći gospodarskom sektoru. Kao i u cijelom svijetu, bile su i jesu potrebne injekcije i po potrebi zaduživanja i sada se dobivaju relevantne injekcije koje podržavamo, da država do stanovite razumne mjere pomogne poduzetnicima i poslodavcima.

Što biste rekli da država kaže – nemamo novac, morate se odreći božićnica kako bismo novac raspodijelili za očuvanje radnih mjesta?

Kada bi do toga došlo, onda bi država trebala ograničiti isplatu svih božićnica. Znam da ima firmi u kojima neće biti božićnica i kojima prijeti zatvaranje, ali isto tako ima i onih u kojima će biti. Jednostavno, moraju se poštovati dogovori i potpisani sporazumi.

Gospodine Bujas, mislite li da je taj stav pravedan?

Bujas: Teško je reći što je pravedno kad nemate neki ozbiljan plan, kao što ga vlada nije imala u rujnu. Oni daju malo na kapaljku, dobiva se sitno bez nekih ključnih reformi na vidiku. Mi ovdje govorimo o crkavicama od pomoći. 4000 kuna je nivo socijalne pomoći i to je minimum minimuma.

Ribić: Želim naglasiti da božićnica nije ostavljena iz ljubavi, nego je to izrazito korisno za potrošnju i ekonomski opstanak i opstanak privatnih firmi.

Sve druge zemlje imaju porez na višak nekretnina, nije li sada trenutak da se pokupi, pet posto građana ima ogromne štednje u hrvatskim bankama koje leže na ogromnim novcima, zašto gospodin Bujas to ne spominje? Zašto se vi mediji fokusirate na božićnice?

Bujas: Ako su ljudi dobili božićnice, drago mi je, ali neka se nađe novac i za one u velikim problemima koji bilježe ogromne padove.

Komentirajte prvi

New Report

Close