Siemens prodaje Diokijevu zgradu na Žitnjaku najmanje za 5,2 milijuna eura

Autor: Marija Brnić , 27. siječanj 2015. u 08:36
Nad Diokijem je prije nešto više od godinu dana otvoren stečaj/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Pravo sudjelovanja na dražbi imat će pravne i fizičke osobe koje uplate polog od 10% utvrđene vrijednosti.

Prilično iznenađenje izazvao je oglas tvrtke Siemens u jučerašnjim izdanjima glavnih hrvatskih dnevnih novina:- na: prodaju, naime, nude zgradu posrnulog Diokija na zagrebačkom Žitnjaku.

Nakon duge i isprljujuće potrage za rješenjem kroz predstečajnu nagodbu vjerovnika, nad Diokijem je prije nešto više od godinu dana otvoren stečajni postupak. Međutim, čini se da središnja upravna zgrada i tvornička postrojenja na Žitanjku nisu ušla u stečajnu masu. Na to upućuje i poziv za javnu dražbu koja će se za tjedan dana, 3. veljače, u 9,40 sati upriličiti na zagrebačkom općinskom građanskom sudu. Poznato je da je Siemens imao nemala potraživanja od Diokija i da je u vrijeme dok je ključala financijska kriza i tražilo se model restrukturiranja Diokija pokušavao pokrenuti postupak zapljene imovine nad kojom ima upisanu hipoteku, ali je, kako se objavljivalo u to vrijeme, bio zaustavljan zbog cjelokupnog postupka.

No, kako potvrđuju i iz samog Siemensa, ovršni postupak nad Diokijevom nekretninom pokrenut je prije otvaranja stečaja, zbog čega se i aktualna prodaja nekretnine ne provodi kroz stečajni postupak. Kako, pak, na ovaj proces gledaju u samom Diokiju, stečajna upraviteljica Marija Vujčić Turkulin jučer nije bila dostupna za informacije. Prema podacima iz poziva na javnu dražbu, vrijednost Diokijeve nekretnine u Čulinečkoj ulici površine je 16.074 četvorna metra, a procijenjena je na 7,8 milijuna eura. Na samoj dražbi se, kako je zacrtano u natječaju, neće moći prodati za manje od 5,2 milijuna eura, odnosno za manje od dvije trećine njezine početne vrijednosti.

Ovo je, kako potvrđuju u Siemensu, prva dražba koju se organizira za Diokijevu nekretninu, a iako se godinama špekuliralo o postojanju interesa pojedinih investitora za prenamjenom Diokijeve lokacije na Žitnjaku, stvarni interes u sadašnjim, još nepovoljnijim uvjetima tek će se imati prilike vidjeti na dražbi idući tjedan. Pravo sudjelovanja na dražbi za Diokijeve nekretnine imat će pravne i fizičke osobe koje uplate polog u visini od 10 posto utvrđene vrijednosti, a birat će se prema kriteriju najviše ponuđene cijene. Bude li dražba uspješna, nakon što sud donese zaključak o prodaji nekretnine pristupit će se, kaže se u Siemensovom oglasu, ovrsi radi ispražnjenja i predaje nekadašnje Diokijeve nekretnine novom vlasniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close