Šest gradova u igri za nagradu iz energetske efikasnosti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. srpanj 2018. u 21:59
I Karlovac stvara program upravljanja kvalitetom/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Velika Gorica, Jastrebarsko, Ivanić-Grad, Zaprešić, Pregrada i Karlovac u programu REGEA-e vrijednom 1,4 mil. eura.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) uključila se u međunarodni program Implement (Improving Local Energy and climate policy through quality management and certification), posvećen provedbi akcijskih planova i strategija u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Taj je program, priopćeno je u ponedjeljak, financiran iz programa Obzor 2020 s 1,389 milijuna eura, a od njega će koristi imati i Velika Gorica, Jastrebarsko, Ivanić-Grad, Zaprešić, Pregrada i Karlovac. Simultano se provodi u 30 gradova i općina četiriju zemalja članica EU, pa su tako osim Hrvatske, zemlje korisnice sredstava Belgija, Grčka i Poljska.

Predviđeno trajanje programa je 48 mjeseci, a za to vrijeme partneri će razviti međunarodni program upravljanja kvalitetom za provedbu lokalne klimatske politike u 12 regija te uspostaviti sustav upravljanja kvalitetom i certifikacijski program. Gradovi i općine na osnovu smjernica European Energy Awarda (EEA) provodit će različite mjere u smjeru smanjenja potrošnje energije te povećanja kvalitete života u zajednici u različitim područjima od mobilnosti, komunikacije, suradnje, prostornog planiranja pa do opskrbe energijom.

EEA-ini revizori pratit će njihov razvoj te će najbolji gradovi i općine biti nagrađeni certifikatom, a ovisno o stopi uspješnosti konkuriraju i za European Energy Award. EEA, inače, predstavlja najopsežniji sustav upravljanja kvalitetom za gradove i općine u području energetske učinkovitosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close