Sessa: Izjednačiti plaće sudaca prvog i drugog stupnja

Autor: Tea Romić/VL , 08. svibanj 2018. u 22:00
Đuro Sessa o stanju sudbene vlasti u 2017., Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Šef Vrhovnog suda predlaže i osnivanje Visokog kaznenog suda kao jedini žalbeni za sve prvostupanjske sudove.

U svom Izvješću o stanju sudbene vlasti za 2017. godinu, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa predlaže da se što prije dovrši predložena reforma racionalizacije vrste i mreže sudova kako bi se sustavu omogućilo stabilizaciju i rješavanje problema kroz postojeći sustav, a ne stalnom izmjenom zakona. Traži i da se Vrhovnom sudu omogući da ujednačava sudsku praksu u kaznenoj i građanskoj grani sudovanja.

“To se može učiniti tako da se osnuje Visoki kazneni sud kao jedini žalbeni sud za sve prvostupanjske kaznene sudove i da se u parničnom postupku glede pristupa na Vrhovni sud uvede jedina vrsta izvanrednog pravnog lijeka – revizije po dopuštenju povodom kojih bi Vrhovni sud donosio načelne stavove i tako ujednačavao sudsku praksu”, predlaže Sessa.

Predlaže i redefiniranje mreže sudova opće nadležnosti, izjednačavanje u visini plaća za sve suce sudova prvog i drugog stupnja i tako isključiti sadašnje rješenje većih primanja onih sudaca koji vode ili sudjeluju kao članovi vijeća u predmetima iz nadležnosti USKOK-a, te povećanje izdvajanja za edukaciju sudaca. U izvješću za prošlu godinu, predsjednik Vrhovnog suda navodi da je u 116 pravosudnih tijela priljev predmeta u odnosu na 2016. godinu smanjen s 1.297.410 na 1.242.300 ili za 4%.

Ukupan broj predmeta u radu smanjio se sa 1.856.482 na 1.748.537, tj. za 6%. Broj riješenih predmeta smanjen je za 5%, a neriješenih za 9%, na 462.476.tr/vl

Komentirajte prvi

New Report

Close