Seizmolog Kuk: Za jednu regiju u Hrvatskoj moguće magnitude potresa od preko 7 po Richteru

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2021. u 08:14
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Komentirao je i postoji li mogućnost tsunamija.

Seizmolog Krešimir Kuk pojasnio je što se događa pod jadranskom pločom. Prvi jači potres magnitude 5.5 pogodio je ovaj dio u subotu, a jutros su uslijedila tri jača potresa.

Kuk ističe da su ti potresi povezani.

“Jesu, radi se o pojačanoj seizmičkoj aktivnosti trenutno na području južne Hrvatske. Ona je nešto jača na ovom dijelu srednjeg Jadrana u blizini Palagruškog arhipelaga i do sada smo tamo zabilježili već desetak potresa. Ovo drugo područje koje se aktiviralo jučer – jučer i danas smo imali šest do sedam potresa magnitude uglavnom oko 3 prema Richteru”, kazao je.

Komentirao je i koji bi najjači potres mogao pogoditi taj dio.

“Povijesni dokazi potvrđuju najbolje teorijske tvrdnje odnosno računice magnituda potresa koji bi se mogli događati na nekim područjima. Za naš jug Hrvatske su moguće magnitude potresa od preko 7 po Richteru. Što južnije, to je ta magnituda veća”, rekao je Kuk za RTL.

Komentirao je i postoji li mogućnost tsunamija.

“Tsunamiji na području Jadrana su malih amplituda, dakle modeli koji su rađeni, a imamo i povijesne zapise da su se one nekoliko puta događale, oni nisu jači, nisu toliko veliki, ne predstavljaju kao takvi ugrozu za stanovništvo”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close