Seizmolog Kuk objasnio zašto još uvijek ima potresa

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2021. u 08:30
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U pregledu terena mogli bi pomoći novi seizmološki instrumenti.

Stanovnici Sisačko-moslavačke županije žele što prije pregled objekta kako bi znali kakva je situacija. Žele i povratak normalnom životu, da se djeca vrate u školu, oni na svoja radna mjesta i da počnu gledati prema budućnosti. O pregledu terena u Dnevniku HRT-a govorio je seizmolog Krešimir Kuk.

U pregledu terena mogli bi pomoći novi seizmološki instrumenti koji se od srijede žurno postavljaju na uže i šire epicentralno područje.

“Riječ je o seizmografima i akcelerografima. Seizmografi su kompliciraniji i služe za praćenje seizmičke aktivnosti šireg područja, dok akcelerografi bilježe jače potrese i imaju veću primjenu u graditeljstvu. Oni daju značajne parametre o trešnji tla na užem području”, rekao je seizmolog Krešimir Kuk gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je i da su već uzeli podatke iz instrumenata koji su postavljeni prošli tjedan, te da vide veliki broj potresa koje bez instrumenata koji su sada postavljeni nisu bili u mogućnosti bilježiti. Osvrnuo se i na sinoćnji potres magnitude 3.2 prema Richteru. Rekao je kako je to normalno s obzirom da je glavni potres bio magnitude preko 6.

“Potresi magnitude 3 su normalni i bit će ih još tjednima, ali i još koji mjesec. Međutim, s vremenom bi mogli očekivati da će se seizmička aktivnost smanjivati. Još smo blizu početku serije pa su i potresi još permanentni”, zaključio je Kuk.

Komentirajte prvi

New Report

Close