Seizmolog Krešimir Kuk: Ako smo u sigurnoj gradnji, možemo mirno spavati

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2024. u 09:31
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potresi se ne mogu predvidjeti, ali možemo graditi u skladu s pravilima i slušati struku.

‘Iako smo znali i spominjali da je Zagreb na trusnom području i da se potresi na našem području događaju, naravno da nas je iznenadila neugodna činjenica da je jedan takav došao’, rekao je seizmolog Krešimir Kuk emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’, prisjećajući se snažnog potresa magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru koji je prije četiri godine pogodio Zagreb u 6.24 sata.

Stručnjaci smatraju da je situacija što se tiče nastale materijalne štete mogla biti i gora.

‘Ako gledamo petrinjski potres, koji je bio i jači, onda se pokazalo da efekti potresa, štete, ovise o više faktora, a ne samo o jačini potresa’, rekao je Kuk.

Nakon potresa mnoge škole, bolnice i druge javne ustanove su obnovljene ili novoizgrađene, poštujući protupotresne standarde. Kaže da smo izvukli nešto dobro i korisno iz toga potresa te bi nam to trebalo biti primjer da se tako djeluje i zaštitimo se od svih onih budućih.

Potresi se ne mogu predvidjeti, ali možemo graditi u skladu s pravilima i slušati struku.

‘Onog časa kad to postignemo možemo reći da mirno živimo, dakle da ne živimo u strahu od potresa, kojih će biti, ali ako smo u sigurnoj gradnji – možemo mirno spavati’, poručio je Kuk.

Posljednjih nekoliko tjedana imali smo niz slabih potresa na zagrebačkom području i mnogo osoba prijavljivalo ih je mobilnim putem.

Komentirajte prvi

New Report

Close