Šef udruge iznajmljivača o privatnom smještaju: “Bit će suza”

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2023. u 13:46
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na pitanje što očekuje od Novog Zakona o turizmu Bulić kaže da se očekuje uvođenje reda.

Dugo se već upozorava na prenisko porezno opterećenje apartmana. Jesu li privatni iznajmljivači povlašteni zbog nižeg poreznog opterećenja? U Novom danu  na N1 televiziji razgovarali su s Mirkom Bulićem, predsjednikom Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja.

“Govorim o onima kojima je iznajmljivanje dodatni prihod za život. Njima je svaki sljedeći namet opterećenje. Neće moći ulagati niti pratiti standard. Pritišćemo iznajmljivače da se odjave. Ne radi se o nekoj profitabilnosti, vidimo da su promjene počeli Split pa Dubrovnik pa Zagreb i to će biti domino efekt da gradovi popune prihod. Bit će problema”, kaže Bulić.

Na pitanje nesrazmjera u oporezivanju rada u odnosu na oporezivanje dohotka od iznajmljivanja nekretnina gdje neka noćenja koštaju i po 100 eura Bulić odgovara: “Manje sadržaja, manja cijena. Nemaju svi 100 eura za noćenje. Morate uzeti u obzir da mnogi rade 30 do 60 dana. Vile koje se iznajmnjuju po tim cijenama nisu jako popunjene. Ova sezona je dobro prošla jer je zakasnila. Najveći boom smještaja su individualci koji imaju najmanja primanja.”

“Jasno je da korekcije treba biti, no sad se govori i o oporezivanju imovine. S bogatim građanima imamo bogatu državu i obrnuto. Koliko dobiješ toliko ćeš potrošiti. Režije su velike”, dodao je.

Ukazuje i na brojne probleme, poglavito na crno tržište i sivu eminenciju: “Ako idemo uspoređivati mjesečni najam i iznajmljivanje, dnevni najam daje više novaca, ali imate i veliku štetu, ovisno o destinaciji.  Radite do 60 dana i plaćate namete cijele godine”, objasnio je Bulić.

Na pitanje što očekuje od Novog Zakona o turizmu Bulić kaže da se očekuje uvođenje reda.

“Mislim da je velika greška što se dozvolilo da se u stambenim zgradama iznajmljuju privatne sobe i stanovi. Tu postoji kućni red, ali se ne poštuje. Gosti su došli odmarati i uživati, a ugrožavaju stanovništvo, piju, pjevaju i rade buku”, rekao je.

Nije siguran kako točno regulirati ovaj problem. Obiteljski smještaj smatra “vrućim krumpirom” gdje je ugroženo domicilno stanovništvo. “Bit će suza”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close