Šef HZJZ-a kaže da je Hrvatska u fazi ravne crte, objasnio što to znači

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2020. u 08:11
Foto: pool/PIXSELL

Dosad je u Hrvatskoj ozdravilo pet pacijenata, a Capak kaže da se oboljele zadržava u bolnici dok ne dobiju dva pozitivna testa u 48 sati.

Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj je u ponedjeljak prešao 300. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Dnevniku Nove TV kazao da je da bi porast broja zaraženih svakoga zabrinuo. ”Međutim, mislim da smo dobro pripremljeni i da je još sve pod kontrolom. To što je ušlo nešto zaraženih iz inozemstva, mi smo uglavnom epidemiološki pokrili i detektirali te slučajeve i pronašli kontakte koje pratimo”, rekao je Capak.

Dodao je da je Hrvatska trenutačno u fazi ravne crte. ”A hoće li krenuti opet uzlazno ili će se početi spuštati ili će ostati ravna crta, to u ovom trenutku ne znamo. Nadamo se će ostati ova ravna krivulja i da će nakon nekog vremena početi broj padati”, kaže Krunoslav Capak.

Dosad je u Hrvatskoj ozdravilo pet pacijenata, a Capak kaže da se oboljele zadržava u bolnici dok ne dobiju dva pozitivna testa u 48 sati. ”Mi nismo sigurni da su pozitivni pacijenti zarazni jer test detektira genom virusa, a ne infektivnu česticu. Iz mjera predostrožnosti zadržavamo ih u bolnici do te dvostruke negativnosti”, objasnio je ravnatelj HZJZ-a.

Na pitanje koliko bi pacijenata mogao podnijeti naš zdravstveni sustav, Capak kaže da je tu svaka brojka nezahvalna. ”Nitko ne zna koliko će to biti. Mi smo nekako mislili da je najgori scenarij talijanski i prema njemu smo izračunali da bi to bilo oko 4000 oboljelih i oko 400 teških slučajeva”, rekao je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close