Šef HUP-a: Ponovni lockdown bi bio kao moždani udar, prvi smo preživjeli, ali drugi bi nas dokrajčio

Autor: Bruno Lipej , 28. listopad 2020. u 08:29
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

“Posljedice s lockdownom bi bile sljedeće godine katastrofalne”, dodao je Zorić.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je u emisiji “Otvoreno” kako je koronavirus prijetnja ne samo gospodarstvu, nego i cjelokupnoj zdravstvenoj situaciji nacije. Dodao je kako se može pobijediti samo odgovornim ponašanjem – sprječavanju transmisije. Rekao je kako nitko ne želi ponovno zaključavanje gospodarstva, odnosno novi lockdown. Vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat rekao je kako je danas svim zaposlenicima uputio dopis da će ih kažnjavati ako završe u samoizolaciji.

“Covid je prijetnja ne samo gospodarstvu nego i općem zdravlju, može se spriječiti samo na jedan način – osobnom odgovornošću, da se smanji transmisija. Konsenzus svih u gospodarstvu je da nitko ne želi ponovno zaključavanje”, kaže ministar Horvat.

“Ne prejudicirajući, dođe li ponovno do takve drastične mjere, za nju će biti kriva samo i isključivo naša neodgovornost”, dodao je Horvat za HTV.

“Ovaj treći kvartal će završiti s nešto manjim padom od onog katastrofalnog od 15,1 u drugom kvartalu. Sreća je da je prvi bio pozitivan pa se nivelira, ali sve računice pokazuju da će treći kvartal završiti s padom većim od 13 posto”, rekao je. “Ukupni trošak će biti 28-30 milijardi kuna”, dodao je.

Kazao je kako po trenutnom stanju procjenjuje da ćemo se u 2022. vraćati na razinu 2019. godine.

Šef HUP-a: Lockdown bi bio kao moždani udar, drugi bi nas dokrajčio

“Drugi lockdown bi bio kao moždani udar. Kad vas nešto pogađa u seriji, prvi nekako i preživite, ali bojim se da bi nas drugi dokrajčio. Treba činiti sve, ali proizvodnja, logistika, trgovina i transport ne smiju stati.”

“Mi često slušamo od odgovornih ljudi, tako sada i od ministra, koji apelira i moli. Mislim da to nije dovoljno. Država mora propisivati, kao i poslodavac u tvojoj kompaniji, pa bi i ta razina odgovornosti bila puno veća, za dio ljudi i pod prisilom koji bi možda pružali otpor. Time bi se i širenje tog virusa više sprječavalo pa bi bile i manje posljedice “, rekao je šef HUP-a Damir Zorić.

“Posljedice s lockdownom bi bile sljedeće godine katastrofalne”, dodao je Zorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close