Securitas po prihodima istisnuo Sokol Marić, Norčev Noky ušao u prvih 10

Autor: Saša Paparella , 17. srpanj 2018. u 08:18
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Zlatko Marić više nije vodeći zaštitar, ali dobit mu je triput veća od one vodećeg po prihodima.

Nakon što mu je prihod pao s 300 milijuna u 2016. na 259 milijuna kuna lani, Zlatko Marić više nije vodeći zaštitar u RH – na prvo je mjesto izbio Securitas Hrvatska, s prihodom koji je porastao sa 188 milijuna na 252 milijuna.

Glavni razlog lošijih rezultata Sokol Marića, koji je dosad stabilno poslovao i čvrsto držao prvo mjesto u sektoru, slom je Agrokora, kompanije prema kojoj je bio snažno izložen. Zbog nastalih komplikacija, Zlatko Marić od lani posluje preko dvije tvrtke, Sokol Marić i Sokol. Njihove smo poslovne rezultate zbrojili, no i u zbroju su pali na drugo mjesto.

Unatoč znatnom padu prihoda, te dvije tvrtke lani su zajedno imale neto dobit od čak 28,4 milijuna, odnosno više nego 2016. S tolikom je dobiti Zlatko Marić i dalje uvjerljivo prvi, iako je i Securitas svoju dobit udvostručio, s pet na deset milijuna kuna.

Marić je lani smanjio prosječnu plaću s 3200 na 2550 kuna. Unatoč lošijoj plaći, povećao je broj zaposlenih s 3209 na 3495. Od većih zaštitara, još je samo Securitas povećao broj zaposlenih i to za stotinu, dok su svi drugi značajniji zaštitari smanjili broj radnika, a na tom se tržištu osjeća snažan manjak radne snage.

AKD-zaštita opet u minusu

Trećeplasirani je i dalje Klemm Security, koji je sa 16,4 milijuna na drugom mjestu po dobiti, ispred Securitasa.

Do promjene je došlo i na četvrtom mjestu, na koje se probio sesvetski Bilić-Erić, istisnuvši AKD-zaštitu. Razlog su slabi rezultati državne tvrtke, čiji je prihod pao sa 94 na 77 milijuna kuna. Nakon što su u 2016. nakon dugo vremena ostvarili dobit, AKD-zaštita je lanjsku godinu ponovno završila s minusom, i to većim od četiri milijuna kuna. Broj zaposlenika smanjili su za 200, a postavljena je i nova uprava, u kojoj sjede Ante Franičević i Renato Raguž.

Što se tiče tvrtke Bilić-Erić, lani se konačno potvrdilo da je, kao što su mediji godinama špekulirali, većinski vlasnik bio pokojni Vinko Žuljević Klica. Naime, objavljeno je da je njegova udovica prodala naslijeđenih 54 posto udjela, i to Posmrtnoj pripomoći i Matiji Joziću i Slavko Petričević, menadžerima Bilić-Erića.

Nokyjevih 4884 kuna plaće

Nakon Klicinog Bilić- Erića i Klemm securityja, tvrtke u vlasništvu Josipa Klemma, donedavnog predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, na popisu 10 najvećih ove se godine pojavio i Noky security,. još jedna brzorastuća tvrtka povezana s nekim od istaknutih protagonista ratnih zbivanja.

 

Hotelijeri vole Marića i Bilić-Erića

Kako doznajemo u Sokol Mariću, ta tvrtka štiti hotele Valamar rivijera, Hoteli Živogošće, Hoteli Koločep, Hoteli Dubrovačka rivijera, Croatia-Hvar, Medora hoteli, Solaris, Hotel Lafodia, Laguna Novigrad. Zaštitari Bilić-Erića štite Hotel Bretanida, Hotele Cavtat (Hoteli Cavtat, Iber Albatros, Iber Epidaurus), Hotele Maestral (Hoteli Splendid, Vis, Adriatic, Komodor), dubrovački Rixos, hotele More i Tomislavov dom. AKD-zaštita štiti hotel Medora. Zbog politike globalne kompanije sa 300.000 zaposlenih, u Securitasu Hrvatska nismo uspjeli saznati koje jadranske hotele štite.

Tvrtka je dobila ime po svom prokuristu, umirovljenom general-bojniku Mirku Norcu. Noky security osnovan je 2015., godinu dana kasnije već su imali 5,7 milijuna kuna prihoda, da bi lani taj prihod bio utrostručen, na skoro 17 milijuna kuna. Prosječna plaća lani je porasla na čak 4884 kuna?

“Plaće naših radnika kontinuirano rastu zato što smo svjesni da probitak na tržištu moguć jedino kvalitetnim radom naših djelatnika”, rekao nam je Anton Šajgo, direktor tvrtke Noky security. “Težimo transparentnosti i profesionalnosti. Lani smo se počeli više javljati u postupcima javne nabave i tako smo povećali prihode. Sva dugovanja redovito podmirujemo i zato smo dobili nagradu u obliku bonitetne ocjene A+”, dodaje Šajgo.

Komentirajte prvi

New Report

Close