SDP novčano kažnjen zbog Marasa, kazna je paprena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. kolovoz 2019. u 12:47
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

SDP je kažnjen s 86 tisuća kuna zbog toga što je tijekom predizborne kampanje za EU izbore njihov kandidat Gordan Maras kao saborski zastupnik isticao izborni slogan na vlastitom laptopu u Hrvatskom saboru, stoji u odluci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Nakon provedbe nadzora financiranja izborne promidžbe, DIP je utvrdio da je SDP-ov kandidat na EU izborima Gordan Maras u predizbornoj kampanji isticao svoj izborni slogan tijekom sjednica Hrvatskoga sabora.

"Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske – SDP izriče se administrativna sankcija gubitka naknade troškova izborne promidžbe u iznosu od 86.000.00 kuna koliko iznosi naknada za jedno osvojeno mjesto u Europskom parlamentu", navodi se u odluci DIP-a. 

Maras je od 10. do 26. travnja na svom prijenosnom računalu u sabornici lijepio različite promidžbene izborne poruke, poput "Biraj Marasa" ili "Glasaj za 007".

Njihovim isticanjem, odlučio je DIP, Maras je prekršio Zakon o financiranju predizborne promidžbe jer je za izbornu promidžbu koristio uredsku prostoriju državnog tijela, odnosno službenu prostoriju u kojoj se održavaju sjednice Hrvatskoga sabora.

U odluci se navodi i kako je DIP u mišljenju od 10. travnja ocijenio kako je takvo ponašanje protivno zakonu, te je pozvalo Marasa da se ispriča i prekine s isticanjem slogana.

"I nakon dostave navedene obavijesti SDP-u Maras je pokazao je izuzetnu upornost u kršenju zakona, a što je vidljivo iz snimki sjednica Hrvatskoga sabora", navode iz DIP-a.

DIP je odredio da će visina sankcije, umjesto mogućih 344 tisuće kuna, biti u visini naknade za jedno osvojeno mjesto na izborima, odnosno 86 tisuća.  

Iako je zakonski propisano da sankcija bude potpuni gubitak naknade troškova izborne promidžbe, u DIP-u su je smanjili jer kazna ne bi bila razmjerna počinjenoj povredi zakona. 

"Vodeći računa da je samo jedan kandidat na kandidacijskoj listi SDP-a postupio suprotno Zakonu o financiranju, povjerenstvo smatra da je administrativna sankcija uskraćivanja naknade troškova izborne promidžbe koja pripada za jedno od osvojena četiri mjesta u Europskom parlamentu primjerena težini povrede i načinu na koji je ona počinjena", navode u odluci.

Komentirajte prvi

New Report

Close