Savudrijski ribari zbog prelaska “granice” Slovencima dužni više od milijun eura

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2019. u 10:55
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ukupno više od milijun eura kazni, u nepune dvije godine, dobilo je 20-ak savudrijskih ribara na račun tzv. prelaska “crte razgraničenja” u Savudrijskoj vali!

Naime, od kad su Slovenci počeli na kućne adrese slati prekršajne kazne zbog nedozvoljenog prelaska "slovenske granice" u Savudrijskoj vali, dvadesetorica naših ribara skupila su preko dvije tisuće kazni, piše Sanja Bosnić za Glas Istre.

Rekorderi u dostavljenim kaznama su supružnici – partneri u ribarenju Franka i Diego Makovac. Oni su, tvrde Slovenci, proveli najviše radnih dana u ribarenju u "zabranjenim vodama", a presude i kazne su već odavana prestali zbrajati.

– Ma sada ih imamo jušto punu kariolu, što spisa, rješenja, žalbi, odvjetničkih troškova, sudskih troškova, pravomoćnih presuda… Samo u prošloj godini dostavljeno nam je oko 400 kazni, a uzmemo li u obzir da je za svaki prekršaj utvrđena prosječna kazna u visini od 500 eura, samo nas dvoje smo dužni Republici Sloveniji oko 200 tisuća eura u 2018. godini. Za ovu godinu bi dug trebao biti još veći", kaže Franka. Pomalo je rezignirana jer su im prekršajne kazne i platni nalozi postali neka uobičajena praksa.

– Ma već smo se navikli na te koverte kao tovari na batine, nadovezuje se Diego. Konstatira da su on i supruga dosljedni u prihvaćanju stava hrvatskog Sabora o tome gdje prolazi crta razgraničenja između dvije države u Savudrijskoj vali i stalno su u vezi s ministarstvima poljoprivrede i pravosuđa, s kojima se konzultiraju kako se ophoditi u novim okolnostima.

– Valja naglasiti da nam je ovih dana pristiglo neko rješenje našeg opunomoćenog odvjetnika u Sloveniji Mihe Kozinca iz Ljubljane gdje je navodno, koliko sam iščitavajući slovenski tekst razumio, Vrhovni sud Slovenije odbio sve naše žalbe i nemamo ih više pravo podnositi, pa bismo mogli završiti na sudu za ljudska prava u Strasbourgu, kaže Makovac. Dodaje da kuverte odmah predaju u Policijsku postaju Umag, kao što je dogovoreno s Vladom RH.

Komentirajte prvi

New Report

Close