Sastanak OESS-a zbog neslaganja SAD-a i Rusije završio bez završne deklaracije

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2005. u 01:00

LJUBLJANA – Jučer je u Ljubljani nastavljeno ministarsko zasjedanje OESS-a, koje je trebalo završiti donošenjem završnih dokumenata, međutim, završeno je bez donošenja završne deklaracije. Razlog je neslaganje oko formulaciju o povlačenju ruskih snaga iz Gruzije i Moldavije, o čemu postoje suprotstavljena gledanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.
Podtajnik američkog State Departmenta Nicholas Burns rekao je da svi pozdravljaju dogovor koji su u vezi povlačenja ruskih snaga postigli Moskva i Tbilisi, što bi se spomenulo u posebnoj izjavi, ali je ponovio inzistiranje SAD-a da tekst završne deklaracije mora spomenuti i obvezu Ruske Federacije na povlačenje snaga iz Moldavije.
“Ako ta obveza bude u tekstu, onda ćemo imati i deklaraciju, a u suprotnom slučaju ne”, rekao je Burns nakon susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i predsjedajućim OESS-a Dimitrijem Rupelom, tijekom kojega se pokušalo doći do kompromisne formulacije.
Burns je na konferenciji za novinare zadnjeg dana ministarskog zasjedanja, neposredno prije svog odlaska iz Ljubljane, na pitanja novinara o Srbiji i Kosovu, među ostalim, rekao da SAD žele dobre odnose sa Srbijom, ali da oni nisu potpuni jer Ratko Mladić još nije uhićen. Isto tako, založio se da se pitanje Kosova, bude li spomenuto u završnim dokumentima, ograniči na rad misije OESS-a u toj pokrajini. Slovenski diplomatski izvori, koje prenose slovenski mediji, izražavaju optimizam da će završna deklaracija s ljubljanske ministarske konferencije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju ipak biti donesena iako u općem i “razvodnjenom” obliku, čime bi se ipak izbjeglo da se umjesto deklaracije donese izjava predsjedajućeg kao dokument bez jake političke težine, kako se već dogodilo na prethodna dva zasjedanja Ministarskog vijeća OESS-a.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close