Pohod na Kraš: Šaranović se taktički okreće pokušaju ‘razbijanja’ ESOP-a

Autor: Jadranka Dozan , 21. studeni 2019. u 08:29
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Otklonio je bojazni oko zadržavanja proizvodnje u Hrvatskoj, a prijateljski se izrazio i o regulatorima.

Nebojša Šaranović, srpski poduzetnik s poslovnom adresom na Cipru, u svom je pohodu na Kraš više-manje iscrpio domete burzovne ofenzive.

Nakon što je dva mjeseca uglavnom "radio (na burzi) i šutio", očito je procijenio da je vrijeme za malo medijske ofenzive kojom je naznačio da fokus seli prema velikim vlasničkim blokovima kao jedinim putem koji  vodi do vlasničke prevlasti.

Poruke u jučerašnjem intervjuu usmjerene su ponajprije na blok dionica u ESOP tvrtki (18,45%), što je potkrijepio i informacijom o pismu-ponudi koje joj je, kaže, na poziv samih udjelničara, uputio njegov Kappa Star Limited, nudeći za udjel 130.000 kuna. 

Podcrtao je kako je to gotovo dva i pol puta više od (javne) ponude Mesne industrije Braća Pivac, koja se odnosi na sve dioničare, a već i prije njezine objave bilo je jasno da će ona cijenom biti "neambiciozna". Šaranović je svoj medijski istup taktički zacijelo zamislio i za potenciranje nemira i nervoze u redovima 'esopovaca' Kraša, koji su u okviru ESOP tvrtke i u pogledu vlasništva odnosno procedure pri prodaji udjela vezani specifičnim pravilima.

 

0,8 posto

dionica Kappa Star je još kupio u dva tjedna od prelaska 25% vlasništva Kraša

To i Šaranoviću otežava pristup tim dionicama, pa je istaknuo tek kako od Kraševih zaposlenika dobivaju "pisma na osnovu kojih su stekli dojam da nisu zadovoljni trenutnim stanjem i razvojem situacije".

Poslao je i poruke kojima je otklonio bojazni vezane uz zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i razvojne perspektive, a u pozitivnom tonu dotaknuo se i regulatornih institucija. Kako će se rasplesti cijela priča oko preuzimanja Kraša, tek će se vidjeti, a to trenutno nije jednostavna oklada.

Novi inputi u pogledu buduće vlasničke slike možda će se dogoditi nakon što ovaj petak istekne rok javne ponude Braće Pivac.  Sigurno je tek da Vrgorčani njome neće podebljati svoj paket od 30,7% Kraša. S tim nisu ni računali nudeći 430 kuna po dionici tj. tik iznad minimuma prema propisanoj jednadžbi u trenutku objave namjere, dok je u međuvremenu na burzi bila na 1050 kuna, nakratko i više.

Istodobno, nakon što je manjinski paket od 25% Šaranović dohvatio još 6. studenoga, završilo je i dizanje cijene. Daljnja stjecanja 'po sitno' upravljački mu ne mijenjaju status, a taj izvor je uvelike i presušio. Nakon probijanja praga od 25% Kappa Star je dodatno nabacio samo 0,8 posto dionica.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tako je. Međutim posao Regulatora nije posao samo provjere porijekla novca Šaranovića već svih investitora pa tako i Braću Pivac.

Marice, sjedi 1 👎😆

Niste napisali da je na kraju izjavio najvaznije: “casna pionirska”. Regulator je vec bio duzan provjeriti porjeklo novca investitora. Necinjenje toga je jos jedan pokazatelj svjesnog ili nesvjesnog protuzakonitog rada regulatora.

New Report

Close