Sanader osuđen za ratno profiterstvo, oslobođen za aferu HEP – Dioki

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2018. u 14:42
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić koja je ustvrdila da Sanader državi treba vratiti tzv. nepripadnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić koja je ustvrdila da Sanader državi treba vratiti tzv. nepripadnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna.

U aferi Hypo Uskok Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter.

"Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter", rekao je Sanader u svojoj obrani na kraju suđenja. Tužiteljstvo je, pak, ustvrdilo suprotno i u završnim govorima istaknulo da je Sanaderu ratno profiterstvo dokazano, ali da on tijekom cijelog postupka umanjuje svoju ulogu.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona. 

Sanader i njegov suokrivljenik Robert Ježić nepravomoćno su oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske eloktroprivrede (HEP) i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.

U tzv. slučaju HEP-Dioki uz bivšeg premijera i Ježića tužiteljstvo je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo. Kako Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispiti, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, obrana je ustraju u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close