Samo 27% Hrvata bi kupilo benzinca ili dizelaša

Autor: Darko Bičak , 01. veljača 2022. u 22:00
Anketa EIB-a otkriva da velika većina građana RH razmišlja o kupnji električnog ili hibridnog vozila/D. Višnjić/PIXSELL

Anketa je pokazala i da želja za električnim automobilom raste sa životnom dobi.

Anketa Europske investicijske banke (EIB) o klimi pokazala je da bi se 73 posto Hrvata koji razmišljaju o nabavi automobila pri sljedećoj kupnji odlučili ili za hibridno ili za električno vozilo, dok bi ih se 27 posto i dalje opredijelilo za benzinca ili dizelaša, pri čemu bi stariji radije kupili električni auto, a mlađi benzinca ili dizelaša.

Anketa je pokazala i da želja za električnim automobilom raste sa životnom dobi – među Hrvatima koji razmišljaju o kupnji automobila za nabavu takvog vozila posebno je zainteresirano 52 posto građana starijih od 65 godina, u odnosu na 34 posto onih u dobi od 30 do 64 godine odnosno 30 posto Hrvata mlađih od 30 godina.

Hibridna vozila bila bi prvi izbor za Hrvate u dobi od 30 do 64 godine – njih 40 posto kupilo bi hibridni automobil. Mlađi od 30 bi pak u 41 posto slučajeva uzeli automobil na fosilna goriva.

Anketa EIB-a o klimi za razdoblje 2021.-2022. bavi se istraživanjem stajališta građana o klimatskim promjenama u svijetu koji se ubrzano mijenja, a rezultati koje iznose u upravo objavljenoj brošuri uglavnom se odnose na ponašanje građana kao pojedinaca i korake koje poduzimaju radi borbe protiv klimatskih promjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close