Saloni će posljedice zabrane rada osjećati cijelu godinu, ali usluge neće pogoršavati

Autor: Lucija Špiljak , 09. travanj 2020. u 11:53
Denis Vidović direktor je festivala

Struka treba prilagoditi svoje poslovanje i razvijati nove modele, a frizeri zaslužuju i bolju poziciju i poštovanje.

Zbog pandemije koronavirusa pogođeni su i frizeri čiji su saloni zatvoreni. Stručnjaci s kojima smo razgovarali slažu se da je utjecaj na struku već vidljiv, a budućnost neizvjesna. Ivana Špicer, menadžerica frizerskog salona ZGAT i istoimene akademije u Zagrebu, morala je zatvoriti salon i otkazati sve seminare i nastupe od ožujka sve do sredine lipnja.

“Morali smo odgoditi snimanje, ali i predstavljanje nove kolekcije na Hairstyle News festivalu u Zagrebu. Gubitak je ogroman, a osim što s edukacijske strane stojimo s radom, naših devetero radnika je ostalo kod kuće na 30 dana ili duže”, navodi Špicer.

ZGAT akademija će, kaže, ostati u mirovanju sa seminarima koliko je potrebno kako bi osigurali svoj tim i polaznike akademije, a pokušat će pronaći termine za otkazane ili odgođene tečajeve i seminare.

Ublažavanje dijela cijena

“Pokušat ćemo pojačati prisutnost na društvenim mrežama u vidu online edukacija. Redovito tako objavljuj radove, live talkove, edukacijske video materijale, tako da pripremamo teren za povratak rada akademije”, objašnjava Špicer. Unatoč situaciji, smatra da je budućnost frizerstva svijetla te da će saloni koji su dobro radili i prije mjera nastaviti tako.

“Nakon mjera slijedi kriza kojoj treba pristupiti pažljivo, možda s ublažavanjem nekih cijena i poboljšavanjem usluga strankama. Bitno je ne spuštati cijene ispod kvalitete salona i ne spuštati kvalitetu usluga, ali namjestiti poslovanje s razumijevanjem prema strankama i situaciji. Trendovi će se sigurno prilagođavati do neke mjere i tome što su stranke kod kuće”, smatra menadžerica.

Zahvaljujući mjerama Vlade lakše će, kaže, proći kroz ovaj period i onaj koji slijedi, a i timu će moći isplatiti plaće. “Plan za salon razrađujemo. Pokušat ćemo se približiti cilju u opsegu rada u salonu koji je bio postavljen, zadržati motiviranost tima i kvalitetu uslugu podići. Kad ste primorani stati s poslom, najbolje što možemo napraviti je razmišljati kako unaprijediti poslovanje”, kaže Ivana Špicer.

Što bolje iskoristiti kapacitete

Za jesen je odgođen i 17. Hairstyle News festival koji se trebao održati u ožujku. Denis Vidović, direktor Festivala, kaže da je odgoda značila veliki financijski i vremenski gubitak jer organizacija obuhvaća 13 akademija, stotinjak stručnjaka za program edukacija frizera. Tako gubitak ne broje samo organizatori već i timovi njihovih partnera, dobavljača profesionalnih frizerskih proizvoda te tvrtki koje pomažu u organizaciji i produkciji.

“Trenutačna situacija u frizerstvu je ogroman gubitak za industriju koja se neće mjeriti samo u tri mjeseca već se osjetiti cijelu godinu. Kad samo na mjesec dana zaustavite pogon, to je za jednu tvrtku ogroman gubitak koji će biti vidljiv dugo”, smatra Vidović. Prate situaciju jer, kaže, jedino zajedničkim radom mogu premostiti ovu krizu.

100

stručnjaka trebalo je educirati brojne frizere na 17. izdanju festivala Hairstyle News, odgođenom s ožujka na jesen

“Vladine mjere će pomoći, ali imam bojazan da neće biti dovoljne za sanaciju stanja i gubitaka s kojima se suočava industrija”, upozorava. Frizerstvo je, naglašava Vidović, vještina koja zahtijeva puno edukacije.

“Mišljenje je u javnosti da se radi o neobrazovanoj struci. Frizeri zaslužuju bolju poziciju i poštovanje kako bi mladi uvidjeli prednosti toga zanimanja. Šteta je što mladi kreativci ne vide frizerstvo kao karijerno zanimanje u kojem se može napredovati i pristojno zaraditi. Često i roditelji frizerske škole vide kao utočište kad dijete ne želi učiti.

Nažalost, djeca se danas ocjenjuju samo po akademskim titulama, a sve manje prema vještinama i kreativnosti. I to nas je dovelo do situacije da na tržištu nema frizera koje bismo mogli zaposliti. Ujedno porezna politika nije stimulativna za malog poduzetnika jer ulaskom u PDV raste cijena usluga za 25%.

To umanjuje motivaciju za razvoj i širenje poslovanja, reflektira se i na one koji rade na minimalnim plaćama. Problemi su brojni, a sad je vrijeme da krizu iskoristimo da što bolje iskoristimo kapacitete struke za koju znamo da nam je nužna”, poručuje Denis Vidović naglašavajući da će frizerstvo trebati prilagoditi poslovanje i razvijati nove modele, dok je ubuduće važno podržati struku kroz edukacije i motivaciju kako bi je zajedno vratili na smjer razvoja prije pandemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close