Salmonela najčešća opasnost za potrošače

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 04. travanj 2018. u 21:59
U mesu peradi prijavljivana prisutnost raznih bakterija/Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska agencija za hranu objavila koliko je lani zaprimila obavijesti o incidentima, kakve vrste i podrijetla.

Tijekom 2017. Hrvatska agencija za hranu (HAH), jedna od kontakt točaka za objavu incidenata ili potencijalnih incidenata s hranom, zaprimila je 102 izvorne obavijesti, od kojih 53  hitnih obavijesti, 19 obavijesti o incidentu ili potencijalnom incidentu, te 30 obavijesti za informaciju.

Od 102 izvorne obavijesti 32 ih se odnosilo na biološke, 59 na kemijske, a četiri na fizikalne opasnosti. Prema objavljenim podacima najučestalije vrste proizvoda u zaprimljenim RASFF obavijestima bile su riba i proizvodi od riba (19), keksi (12), meso peradi (11), mekušci (9), materijali u kontaktu s hranom (9), meso i proizvodi od mesa (6) te mlijeko i proizvodi od mlijeka (5).

HAH je kontakt točka u HR RASFF sustavu, kojoj Nacionalna kontakt točka (NKT) – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, dostavlja obavijesti o incidentu ili potencijalnom incidentu i 'hitne obavijesti'. U slučaju potrebe HAH izrađuje inicijalnu procjenu rizika (IPR), kojom identificira i karakterizira opasnost te daje preporuku, kažu u HAH-u. Najznačajniju zastupljenost među biološkim opasnostima imale su bakterije roda Salmonella spp. te Salmonella Enteritidis, te Escherichia coli i endoparazit Anisakis spp. (2).

Kada je riječ o kemijskim opasnostima najveći udjel bio je kod akrilamida, žive, arsena i sulfita. Najveći broj RASFF obavijesti poticao je od proizvoda kojima je podrijetlo bila Hrvatska (18 slučajeva), koju su po učestalosti slijedile Španjolska (11), Kina (10), Srbija (8), Bosna i Hercegovina (7) te Brazil (6).

Komentirajte prvi

New Report

Close