Sad znamo kad je voće koje kupimo baš domaće i provjereno

Autor: Marta Duić , 03. travanj 2021. u 09:03
Oznaku Dokazana kvaliteta Ministarstvo poljoprivrede dalo je za sektor proizvodnje voća/PD

Ministarstvo uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u četvrtak Rješenje o priznavanju oznake Dokazana kvaliteta za voće.

Naime, upravo je sektor proizvodnje voća bio prvi koji je prepoznao prednost nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te je u listopadu Hrvatska voćarska zajednica podnijela zahtjev za priznavanje oznake Dokazana kvaliteta- Voće.

Putem oznake potrošač će biti informiran da kupuje voće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Dokazana kvaliteta radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Sustav je osmišljen kako bi se dodatno označilo proizvode više kvalitete, a uz to štiti i proizvođače od nepoštenih trgovačkih praksi.

Specifikacija uključuje voćne vrste jabuku, krušku, trešnju, breskvu, nektarinu, šljivu, smokvu, marelicu, jagodu, američku borovnicu, malinu, stolno grožđe, mandarinu, aroniju, višnju, višnju marasku i orašasto voće – orah, lješnjak i badem.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čim je hrana u “sustavu” onda nije domaća.

New Report

Close