Sabor raspušten, odluka o datumu izbora na šefu države, zadnji rok 12.7.

Autor: Marija Brnić , 18. svibanj 2020. u 21:59
Posljednji veliki potez ovoga saziva bilo prihvaćanje rebalansa proračuna i imenovanje nove državne odvjetnice/PATRIK MACEK/PIXSELL

Posljednja sjednica ovog saziva Sabora završila je prihvaćanjem odluke o rebalansu državnog proračuna za 2020.

Odlukom većine zastupnika, 105 od 118 nazočnih, izglasano je jučer raspuštanje devetog saziva Hrvatskog sabora.

Na predsjedniku RH Zoranu Milanoviću sada je donošenje odluke o datumu parlamentarnih izbora, koji se po Ustavu, moraju održati najkasnije 60 dana nakon isteka mandata ili raspuštanja Sabora.

Međutim, prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, najmanje 30 dana treba proteći od dana raspisivanja do dana izbora, a prvi datum, ako se izbori raspišu promptno, je 21. lipnja, a posljednji 12. srpnja.

O konkretnom datumu sam Milanović najavio je konzultirati se s predstavnicima oporbe, odnosno Davorom Bernardićem, čelnikom SDP-a, nakon što je razgovor već obavio s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

Proteklih dana u političkim krugovima već se kalkuliralo da će izbori uslijediti najvjerojatnije 28. lipnja ili 5. srpnja. U svakom slučaju, s danom stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora kreću teći i rokovi. Tako će u razdoblju od 14 dana stranke i neovisne liste moraju Državnom izbornom povjerenstvu predati liste kandidata.

Posljednja sjednica ovog saziva Sabora završila je prihvaćanjem odluke o rebalansu državnog proračuna za 2020., te imenovanjem Zlate Hrvoj-Šipek novom glavnom državnom odvjetnicom.

Svi amandmani na prijedlog rebalansa odbijeni su pa će prema Vladinom prijedlogu očekivani prihodi pod efektom koronavirusa biti umanjeni za 23,2 milijarde kuna, na oko 122 milijarde, dok ukupni rashodi ostaju na 147,3 milijarde kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close