Sabor potvrdio Antu Žigmana na čelo Hanfe

Autor: Ana Blašković , 07. veljača 2024. u 22:00
Foto: Ratko Mavar

Na Žigmanov rad primjedbe su stigle iz redova oporbe koja mu zamjera da je svojim postupanjima unazadio financijski sektor, a zamjerili su mu i nedolazak na sjednicu Odbora.

U sjeni kontroverznog izbora Ivana Turudića na čelo Državnog odvjetništva, ostalo je imenovanje stare-nove Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Premda nije dobilo zeleno svjetlo saborskog Odbora za financije i državni proračun, imenovanje je, očekivano, prošlo na plenarnoj sjednici u srijedu.

Prijedlog Vlade da na čelu Upravnog vijeća Agencije i u novom šestogodišnjem mandatu ostane Ante Žigman, njegov zamjenik Tomislav Ridzak, a članovi Jurica Jednačak i Antun Palarić, te da Ilijanu Jeleč zamijeni Anamarija Staničić, dobio je 78 zastupnika. Devet zastupnika bilo je protiv.

Rasplet oko toga tko će voditi regulatornu agenciju zaduženu za cjelokupni financijski sektor, osim banaka, dakle, mirovinske i investicijske fondove, osiguranja, leasing, faktoring i tržište kapitala, dao se naslutiti mahom po završetku sjednice Odbora. Na njoj su za taj prijedlog glasovala četiri člana Odbora, a jednako ih je bilo protiv. Jedan zastupnik dao je svoj pristanak za taj prijedlog pismeno, no nije bio prisutan na sjednici u trenutku utvrđivanja kvoruma, a “kolege (iz oporbe) to nisu htjele priznati, pa smo ostali “četiri četiri”, objasnila je tada predsjednica Odbora Grozdana Perić.

Potvrdila je da će prijedlog imenovanja biti upućen na plenarnu sjednicu Sabora i “da će Sabor biti taj koji će donijeti konačnu odluku” što se jučer i dogodilo. Na Žigmanov rad primjedbe su stigle iz redova oporbe koja mu zamjera da je svojim postupanjima unazadio financijski sektor, a zamjerili su mu i nedolazak na sjednicu Odbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close