Sabor: Kritike na adresu Nacionalnog vijeća za znanost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2014. u 14:46
Patrik Macek/PIXSELL

Vijeću je zamjerio što nikada nije bilo revizije da se vidi tko je to izabran u redovitog profesora s 34 godine, a nije nobelovac i međunarodno poznati znanstvenik.

SDP-ov zastupnik Srećko Gvozden Flego danas je u Hrvatskom saboru pobrojao niz kritika na rad Nacionalnog vijeća za znanost, tvrdeći da je napravilo niz propusta u učinjenom, a još više u onome što je trebalo, a nije činilo.

Vijeće je činilo i proceduralne i sadržajne propuste, nikada ni jedno tijelo Hrvatskog sabora nije izazvalo toliko nezadovoljstva sveučilišnih nastavnika, dekana, institucija, rekao je Flego raspravljajući o izvješću o radu Vijeća za 2012. godinu.

U izvještaju o tome nema ni riječi, baš kao ni o tome da su izvještaji Područnog znanstvenog vijeća za humanističke znanosti i Nacionalnog vijeća kontradiktorni, primjetio je Flego, spočitnuvši Vijeću da Sabor, dakle tijelo koje ga imenuje, ne izvještava o realnom stanju stvari.

Vijeću je zamjerio i što nikada nije reagiralo iako financijsko stanje u znanosti "ide dolje" od 2009., što nikada nije bilo revizije da se vidi tko je to izabran u redovitog profesora s 34 godine, a nije nobelovac i međunarodno poznati znanstvenik.

Damir Tomić (SDP) ističe da nije istina da se ne ulaže u znanost, aktualna je Vlada, kaže, povećala ta izdvajanja. Ističe i da je Vijeće u 2012. pokrenulo raspravu o kriterijima za mrežu javnih, znanstvenih organizacija, započelo osnivanje znanstvenih centara izvrsnosti, raspravljalo o više pravilnika.

Radom Vijeća nije zadovoljan HDZ, a akademik Željko Reiner (HDZ) ga proziva da je de facto počelo funkcionirati kao izvršni organ Ministarstva znanosti, a ne saborsko tijelo što je zapravo.

Reiner Vijeću predbacuje da je donijelo niz nekompetentnih odluka, navodi da je mjesecima "funkcioniralo" bez predsjednika i polovice članova, da je koji dan prije isteka mandata donijelo sporni pravilnik (o izboru u znanstvena i stručna znanja) koji je rezultirao time da su znanstvenici spaljivali radove, jedan je vratio dobivenu državnu nagradu, a Ustavni sud u konačnici pravilnik poništio.

Potezi Vijeća u 2012. i taj pravilnik zapravo su pokušaj uništenja hrvatske humanističke znanosti, ustvrdio je Reiner.

Zastupnici su prstom uprli i u činjenicu da je Izvješće tek sad pred njima. Izvješće je datirano s ožujkom 2013., u Sabor je dostavljeno četiri mejseca kasnije, a za uvrštavanje u dnevni red čekalo se gotovo pola godine, primjetila je Ljiljana Cvijetović (SDP).

To je zanimljiv podatak o nevjerojatnom putu koji bi, vjerojatno, u utrkama puževa bio kraći, zaključio je akademik Reiner.

Za razliku od predmetnog, Godišnje izvješće Hrvatske zaklade za znanost za 2012. dobilo je visoke ocjene uz poruku da se radi o instituciji čije bi funkcioniranje moglo biti primjerom drugima.

Komentirajte prvi

New Report

Close