Sabol InfoDomu prodao tvrtku Računi.hr

Autor: Bernard Ivezić , 12. ožujak 2019. u 14:35
Damir Sabol, poslovni anđeo i bivši vlasnik tvrtke Računi.hr/Robert Anić/PIXSELL

InfoDom je pored tvrtke Damira Sabola preuzeo i HT-ov servis Sviracuni.hr te potvrdio ambicije u području e-računa.

Damir Sabol, poslovni anđeo koji je Hrvatskom telekomu za 100 milijuna kuna prodao Iskon, što tu akviziciju čini najvećim domaćim startup "exitom" dosad, prodao je još jednu svoju tvrtku – Računi.hr.

Riječ je o prvoj tvrtki koja je ponudila uslugu e-računa u Hrvatskoj, i to još prije devet godina. Kupac je zagrebačka InfoDom grupa, članica CISEx-a i jedna od 50 najvećih softverskih kompanija u Hrvatskoj. Međutim, to nije jedini biznis s e-računima koji je InfoDom preuzeo. Softverska tvrtka sada upravlja i sa servisom Sviracuni.hr, koji je posljednjih pet godina pod svojim okriljem gradio Hrvatski telekom. HT je u siječnju 2014. godine predstavio vlastiti servis za e-račune nazvan Sviracuni.hr.

Njime je konkurirao ponudi Sabolove tvrtke Računi.hr. Operaterov servis nastao je kao plod partnerstva upravo s tvrtkom InfoDom. HT je ponudio korisnike, a InfoDom tehnologiju. InfoDom je nakon toga ugovorio suradnju sa Sabolovom tvrtkom Računi.hr pa je servis Sviracuni.hr postao prvi u Hrvatskoj koji je omogućio plaćanje e-računa kreditnim i debitnim karticama svih domaćih i stranih banaka. I Damir Sabol i HT potvrdili su nam ove navode. Sabol kaže da se odlučio više fokusirati na Microblink, tvrtku koja je razvila najbrži mobilni skener dokumenata na svijetu te na Photomath, najuspješniju hrvatsku mobilnu aplikaciju ikad, koja ima više od 100 milijuna korisnika. 

"Kako smo se mi više fokusirali na Microblink i Photomath, a Infodom ima ambicije u području e-računa, najviše je imalo smisla da se posao objedini tamo gdje je fokus tvrtke i menadžmenta i preuzimanje je za obje tvrtke imalo najviše smisla", kaže Sabol. U HT-u kažu da uslugu Sviracuni.hr, tj. 'Electronic Bill Presentment and Payment', koju je HT razvio s InfoDomom, od 1. ožujka preuzeo Teledom, tvrtka u sastavu InfoDom grupe.

 

31.000 građana

prima i plaća račune preko servisa Sviracuni.hr

U HT-u dodaju da ostaju u poslu s e-računima, ali kroz novu, vlastitu uslugu nazvanu EDI. Naglašavaju da usluge Sviracuni.hr i EDI nisu povezane. "Zahvaljujući usluzi EDI, poslovni partneri mogu slati i primati poslovne dokumente – račune, narudžbenice, otpremnice, primke, obavijesti o plaćanju, stanje skladišta i slično – u standardnom e-obliku", kažu u HT-u.

Slavko Vidović, osnivač i direktor InfoDoma kaže da je jako zadovoljan s preuzimanjem tvrtke Računi.hr kao i usluge Sviracuni.hr. Navodi da obje planira okrupniti pod brendom Sviracuni.hr te tako integrirati na jednom mjestu usluge za sve tipove e-računa za građane, OPG-ove, male i srednje poduzetnike, gradove i komunalna poduzeća. "Želimo ubrzati poslovanje u Hrvatskoj, a Sviracuni.hr prva je platforma kod nas, koja vam omogućuje da izdajete i primate račune ne samo prema drugim biznisima, već i prema građanima kao krajnjim korisnicima i javnoj upravi", kaže Vidović.

Dodaje da oni osiguravaju interkonekciju prema drugim pružateljima usluga, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. U InfoDomu navode da servis Sviracuni.hr već sad ima solidnu korisničku bazu. "Naše usluge koristi više od 30.000 građana, pet od deset najvećih banaka u Hrvatskoj, kao što su Erste, RBA, HPB, Addiko i OTP, zatim sedam telekom operatera, jedna kartičarska kuća i sedam proizvođača ERP softvera", kaže Vidović. Dodaje da e-račune preko njihovog servisa mogu izdati svi oni kao i još 12 komunalnih poduzeća poput riječkog Vodovoda i plinskog distributera u Koprivnici.

Kao ni Sabol, a ni HT, tako ni Vidović nije komentirao vrijednost ova dva posla. Navodi tek da je dosad u razvoj ove svoje platforme, koja ima druge mogućnosti, InfoDom uložio, izravno i neizravno, do 20 milijuna kuna. Tolika ulaganja, kao i sve snažnija konkurencija na tržištu e-računa, rezultat su digitalizacije računa u javnoj nabavi. Prvo su do prosinca lani svi obveznici javne nabave u Hrvatskoj, a ima ih više od 5500, morali uvesti sustave koji im omogućuju da prihvaćaju e-račune.

Za nešto manje od četiri mjeseca, odnosno 1. srpnja, javna nabava morat će se raditi isključivo kroz e-račune i to je drugi val digitalizacije računa, koji upravo traje. Zbog toga je već sada velika potražnja za rješenjima za e-račune. Na tržištu su se posebno pozicionirali igrači poput Fine, koja ima monopol na plaćanja u državnoj riznici te niz drugih koji prilike vide u korporativnom sektoru. Vidović ističe da od srpnja slijedi treći val digitalizacije računa, a za taj val navodi da će ujedno biti najveći. "U naredne dvije godine očekuje se da se taj proces prelije na 80 posto gospodarstva", zaključuje Vidović.

Komentirajte prvi

New Report

Close