Sa sudova u Požegi godinama je nestajao novac namijenjen proračunu

Autor: Saša Paparella , 02. kolovoz 2015. u 22:00
Oba suda smještena su u istoj zgradi/D. Mirković/PIXSELL

U kaznenoj prijavi poslanoj DORH-u spominju se imena osoba iz raznih institucija koje navodno u sprezi vladaju požeškim krajem.

Barem deset godina trajala je pljačka državnoga proračuna na dvama požeškim sudovima: općinskom i stalnoj ispostavi Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Tako se barem navodi u potpisanoj kaznenoj prijavi protiv skupine građana Požege, Pleternice i Slavonskog Broda koju je nedavno zaprimio DORH. Potvrdu da je pronevjera na sudu bilo dobili smo i u Ministarstvu pravosuđa i na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu. Model pljačke bio je krajnje jednostavan: sudski službenici (oba suda smještena su u istoj zgradi) zaprimali bi uplate građana za troškove kaznenog postupka, no umjesto u državni proračun spremali su ih džep, a u spis ulagali krivotvorene uplatnice. U posjedu smo jedne takve uplatnice na 82.825,83 kune.  

Samo upozorenje
Takve su prijevare bile moguće dok sudovi nisu imali svoj poziv na broj i jedini dokaz o uplati na žiroračun državnog proračuna bila je uplatnica koju bi stranka donijela na sud, kako bi se uložila u spis predmeta, a kontrole nije bilo. U spomenutoj prijavi navodi se kako se to uglavnom događalo dok je predsjednica Općinskog suda u Požegi bila Marija Balenović, koja je navodno doznala što se događa i upozorila je službenike, ali ih nije prijavila, iako je to bila dužna učiniti po Zakonu o sudovima.

Sutkinji Balenović pravodobno smo poslali mail s pitanjima je li znala za krađe, a ako jest, što je poduzela da ih spriječi, no odgovor nismo dobili.  Pljačka se nastavila, pa i kad je sutkinja Balenović 2011. promaknuta za sutkinju Županijskog suda u Slavonskom Brodu – stalna služba u Požegi. Izabrana je kao najbolje plasirana na listi od 16 kandidata, što jer bio nastavak njezine uzorne karijere. No, u kaznenoj prijavi podsjeća se na to da je upravo ona 2005. osudila Milana Pavičića, novinara lokalnog glasila Šilo koji se drznuo Franju Lucića, sadašnjeg saborskog zastupnika a tadašnjeg gradonačelnika obližnje Pleternice, nazvati "pašom, spahijom, silnikom, primitivcem".

Iako ga nije izrijekom spomenuo, Lucić, čije se ime također navodi u spomenutoj kaznenoj prijavi, se osjetio prozvanim i tužio je Pavičića, a sutkinja Balenović osudila ga je na šest mjeseci uvjetno. O tome je pisao Feral tribune, čijem je novinaru sutknja zanijekala da se s Lucićem druži, što je potom demantirano fotografijom na kojoj njih dvoje plešu kolo.  U recentnoj prijavi za Lucića se tvrdi da je kao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a "glavni kadrovik u Požegi i okolici".

Bio je vlasnik tvrtke Tofrado, koja je nestala u stečaju skupa s višemilijunskim dugom Hrvatskim šumama. U kaznenoj prijavi navodi se da je taj dug Lucić htio namiriti  nekretninom u vlasništvu Županije. Lucić, koji nije mogao s nama razgovarati jer je bio na sastanku, aktualni je predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, a ponekad se predstavlja i kao "budući ministar poljoprivede". 

Krivnju prebacili na stranku
Potvrdu da se na požeškom sudu nešto događa dobili smo u Ministarstvu pravosuđa. "Dana 16. ožujka 2015. predsjednica Općinskog suda u Požegi obavijestila je Ministarstvo pravosuđa da je povodom saznanja o sumnji u tešku povredu službene dužnosti i počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti od strane državne službenice zaposlene u Općinskom sudu u Požegi poduzela nadzor njezina rada i donijela odluku o izvanrednom otkazu. Predsjednica suda državnom je odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv službenice", rečeno nam je u Ministarstvu.

Ministar pravosuđa odredio je potom nadzor nad zakonitošću obavljanja poslova u Općinskom sudu Požega, koji je sredinom travnja posjetila pravosudna inspekcija. "O provedenom nadzoru pravosudna inspekcija sastavlja zapisnik", navode u Ministarstvu. I u Županijskom sudu u Slavonskom Brodu potvrdili su informacije o pronevjeravama, no tamo je krivnja prebačena na "stranku u postupku koja nije obavila uplatu u državni proračun", Na tom sudu najavljuju "provjeru svih pravomoćno okončanih kaznenih predmeta Županijskog suda u Požegi u kojima su naplaćeni ili je u tijeku naplata troškova kaznenog postupka".

Komentirajte prvi

New Report

Close