S idućim lokalnim izborima 20% manje skupštinskih fotelja, umjesto 671 zamjenika lokalnih čelnika birat će ih se 37

Autor: Jadranka Dozan , 07. kolovoz 2020. u 17:06
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Trenutno po dvije zamjeničke funkcije postoje već u jedinicama s više od 10.000 stanovnika, a uz 671 neposredno biranog zamjenika, trenutno su na toj funkciji i 74 zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno pripadnika hrvatskoga naroda u jedinicama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica iz samoizolacije je ovih dana poručio kako će se zakonskim izmjenama koje su u pripremi s idućim lokalnim izborima približno prepoloviti broj lokalnih dužnosnika. Danas su u javnu raspravu pušteni tzv. obrasci prethodne procjene učinaka za izmjene triju zakona kojima će se to regulirati, a one potvrđuju da će na idućim lokalnim izborima (treće nedjelje u svibnju tj. 16. svibnja 2021.) biti znatno veća “gužva u šesnaestercu”.

Uz čelnike općina (428), gradova (127) i županija (20) neposrednim izborima u Hrvatskoj se dosad biralo i njihove zamjenike, njih ukupno 671. Nakon lokalnih izbora dogodine broj zamjeničkih fotelja svest će se na 37. Zamjenici će se, naime, birati u velikim gradovima s preko 35.000 stanovnika i u županijama, dok se u ostalim jedinicama lokalne samouprave (općinama i gradovima s manje od 35 tisuća stanovnike) više neće birati.

Pored toga, za približno 20 posto u odnosu na sadašnje stanje smanjit će se i broj članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. On se inače određuje prema broju stanovnika, a dosad se kretao od 7 za jedinice s manje od 500 ljudi, do 51 gradskog zastupnika za one s više od 300.000. Toliko ih danas ima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a uz pretpostavku smanjenja za 20 posto, na idućim izborima takmaci će se boriti za 41 mandat, odnosno 10 manje nego sada.

Zakon o Gradu Zagrebu jedan je od triju koji se moraju mijenjati zbog planirane racionalizacije na razini lokalnih jedinica; mijenjaju se još Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj samoupravi) te Zakon o lokalnim izborima. Osim manjeg broja gradskih zastupnika, zagrebački gradonačelnik ubuduće će imati jednoga zamjenika, dok danas Milan Bandić ima dva, ili točnije, dvije.

Trenutno po dvije zamjeničke funkcije postoje već u jedinicama s više od 10.000 stanovnika, a uz 671 neposredno biranog zamjenika, trenutno su na toj funkciji i 74 zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno pripadnika hrvatskoga naroda u jedinicama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva.

Prema postojećim zakonskim propisima, na lokalnim izborima bira se ukupno 8254 članova predstavničkih tijela, a taj broj uvećava se za broj članova iz reda pripadnika nacionalnih manjina u slučaju ako njihova zastupljenost nije osigurana među izabranim članovima. Smanjenje za najavljenih približno petinu, značilo bi da će skupštine lokalnih jedinica ubuduće imati oko osamsto zastupnika manje.

U resornom ministarstvu ocjenjuju kako će optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave i smanjenje broja lokalnih dužnosnika “doprinijeti znatnim uštedama u proračunima JLP(R)S te racionalnijem obavljanju poslova u tim jedinicama i jačanju transparentnosti trošenja javnog novca. Zakonskim izmjenama će se detaljnije urediti i npr. pravo člana predstavničkog tijela na izostanak s posla, ostvarivanje prava po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti, raspisivanje prijevremenih izbora te proširivanje kruga osoba ovlaštenih za predlaganje odluke o privremenom financiranju.

Komentirajte prvi

New Report

Close