S dodatnih 90 milijuna kuna energetski će se obnoviti 5800 kuća

Autor: Suzana Varošanec , 25. kolovoz 2022. u 22:00
Vlada je ponovo posegnula za odlukom kojom se omogućuje kontinuitet energetske obnove/Shutterstock

Novi Program energetske obnove obiteljskih kuća do 2030. ići će na usvajanje do kraja godine.

U izradi je novi Program energetske obnove obiteljskih kuća koji će obuhvatiti razdoblje do 2030. te će ga Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI) predložiti Vladi na usvajanje do kraja godine.

Potvrdili su to u navedenom resoru, pojašnjavajući da će Program obuhvatiti obiteljske kuće loših energetskih svojstava, obiteljske kuće oštećene u potresu te obiteljske kuće građana u riziku od energetskog siromaštva.

Šira lepeza mjera
“Slijedom toga, novi Program će građanima ponuditi širu lepezu mjera za poboljšanje energetskih svojstava obiteljskih kuća nego što je to nudio program za razdoblje do 2021., uz uvjet postizanja većih energetskih ušteda.

Novi program će biti temelj za raspisivanje budućih javnih poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća (oštećenih i neoštećenih u potresu) koji će se objavljivati kontinuirano do 2030. Pozive će nastaviti provoditi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”, navode iz Ministarstva.

U međuvremenu, po istom modelu iz 2021. kad se radilo o pozivu za energetsku obnovu neoštećenih obiteljskih kuća, Vlada je stoga ponovo posegnula za odlukom kojom se omogućuje kontinuitet energetske obnove, što je bitno zbog doprinosa nacionalnom klimatsko-energetskom cilju.

Svojom su odlukom produžili financiranje provedbe starog Programa (2014. – 2020.), čime je ostvaren ključni uvjet za pravo sufinanciranja pa time i za raspisivanje uskoro javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu.

Riječ je o pozivu u iznosu od 100 milijuna kuna koji su osigurani Odlukom o raspodjeli rezultata i načinu korištenja viška prihoda Fonda u 2022.

Kako je to u skladu s ranijim najavama, glavna novost tiče se energetske obnove neoštećenih kuća: od 190 milijuna kuna osiguranih u 2022. za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Vladinom odlukom se 90 milijuna kuna namjenjuje za sufinanciranje energetske obnove neoštećenih kuća.

Dakle, riječ je o kućama na cijelom teritoriju RH, ali pritom neće biti raspisan novi natječaj, nego će se sve provesti temeljem Javnog poziva iz 2021., znači uključit će se projekti koji su na svojevrsnoj rezervnoj listi.

Nešto slično u smislu većeg broja projekata čini se da je u tijeku i kad je riječ o recentno zaključenom javnom pozivu za energetsku obnovu višestambenih zgrada, gdje je Ministarstvo financija kroz režim PDV-a navodno uskočilo tako da će se alokacija povećati za 25%, na 375 milijuna kuna, što je dobra vijest za projekte koji su bili ispod ‘crte’.

Inače na lanjskom pozivu za energetsku obnovu obiteljskih kuća ukupno je zaprimljeno 8495 zahtjeva građana te je zatraženo sufinanciranje za više od 16.000 mjera energetske učinkovitosti i korištenja OIE. Obrada zaprimljenih zahtjeva je u tijeku i očekuje se da će uz dodatnih 90 milijuna kuna, biti prihvaćeno 5800 projekata s prosječnim sufinanciranjem od 67.000 kuna po projektu.

Sufinanciranje do 80%
Što se (su)vlasnika oštećenih kuća tiče, na javni poziv moći će se prijaviti za oštećene kuće – od zelene s ograničenjem do žute i crvene naljepnice. To uključuje i one koji su već proveli konstrukcijsku obnovu ili popravak nekonstrukcijskih elemenata po Zakonu o obnovi, a sada planiraju provesti i energetsku obnovu.

Sufinanciranje njihove energetske obnove (za razliku od one kod neoštećenih kuća – 60%) iznosi do 80% prihvatljivih troškova, a moći će se ostvariti kroz javni poziv Fonda koji će ga najaviti ove jeseni, a 30-ak dana nakon najave, navode iz MPGI bit će i otvoren za zaprimanje prijava.

Kako doznajemo, do kraja godine ili početkom 2023. u planu je i najava Javnog poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada oštećenih u potresu, a provodit će ga Fond za obnovu.

Komentirajte prvi

New Report

Close