Ruski milijarder na Mljetu gradi 109 milijuna eura vrijedan turistički kompleks?

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2017. u 10:42
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Ruskom se magnatu, nakon dugogodišnjeg čekanja i niza političko-pravnih zavrzlama, sada nudi mogućnost alternativne, vlasnički čiste lokacije.

Kako bi izbjegla višemilijunsku tužbu za povrat novca za kupnju zemljišta, Općina Mljet ponudit će ruskom milijarderu Vladimiru Jevtušenku zamjenske parcele za izgradnju 109 milijuna eura vrijednog turističkog kompleksa koji je već 12 godina na čekanju.

Kako piše Slobodna Dalmacija, ruski poduzetnik i direktor telekomunikacijskog koncerna "Sistemi" svojedobno je od Općine, za mandata SDP-ova načelnika Nikole Hajdića, za 5,5 milijuna eura kupio dvije parcele površine 300 tisuća četvornih metara u Saplunari, no teren nadomak zone Nacionalnog parka Mljet do dana današnjeg ostao je netaknut jer se pokazalo da je riječ o državnom, a ne o općinskom zemljištu.

Ruskom se magnatu, nakon dugogodišnjeg čekanja i niza političko-pravnih zavrzlama, sada nudi mogućnost alternativne, vlasnički čiste lokacije.

Proizlazi to iz Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Mljet od 19. prosinca 2016. godine, kojom Općinsko vijeće Mljeta pokreće (re)definiranje građevinskih područja za turističke namjene.

I Putin je intervenirao

Slučaj Jevtušenkove investicije više je puta bio tema razgovora na najvišoj razini. I sam predsjednik Vladimir Putin nekoliko je puta pozvao hrvatski državni vrh, bivšu premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Stjepana Mesića da olašaju poslovanje ruskim poduzetnicima na Mljetu i Krku.

Putinova potpora Jevtušenku, koji je iskazao političke ambicije, u međuvremenu je splasnula, pa je magnat 2014. godine priveden zbog sumnje da je prao novac prilikom kupnje naftne kompanije Bašnjeft.

Komentirajte prvi

New Report

Close