Rusi ispod radara postali lideri crowdlendinga u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 22. siječanj 2020. u 22:00
Osnivač i izvršni direktor Sergej Sedov i šefica PR-a Robo.casha Olga Davidova

U Hrvatskoj ne nude usluge kreditiranja nego ovdje prikupljaju investicije, a kreditiranje se radi drugdje i preko drugih tvrtki.

Dok su postojeće banke i domaći financijski startupi usmjereni na inovacije u mobilnom plaćanju i kriptovalute, zatim telekomi i nevladine udruge na grupno doniranje, a Zagrebačka burza i mirovinski fondovi na grupno investiranje (crowdinvesting), u Hrvatskoj su kao najveći igrač na tržištu grupnog kreditiranja (crowdlending), odnosno investiranja u kreditiranje iskočili – Rusi.

Robo.cash grupa, koju je osnovao ruski poduzetnik Sergej Sedov, u veljači je prošle godine ušla na hrvatsko tržište. Grupa, čije je globalno sjedište u Latviji, registrirala se u glavnoj financijskoj ulici u Zagrebu, Radničkoj, na adresi Zagrebtowera. Rusi navode da su baš u Hrvatskoj smjestili svoju online platformu preko koje su u 2019. godini prikupili od investitora u Hrvatskoj, ostatku Europske unije i Švicarskoj 4,7 milijuna eura kapitala koji se dalje usmjeravaju u kreditiranje.

Munjeviti rast
Na Fini se ti podaci zasad ne mogu provjeriti, jer kompanije imaju još dosta vremena za objavu financijskih izvješća za prošlu godinu, a i Robo.cash posluje i u drugim državama pa će se puni volumen poslovanja u Hrvatskoj tek vidjeti. Iz Robo.cash grupe navode da su lani imali veliki rast, jer su godinu prije, što je ujedno prva godina u kojoj je grupacija operativno poslovala, od investitora privukli 2,3 milijuna eura. U 2019. u odnosu na godinu prije investitorima su povećali prihod s 394.000 na 872.000 eura.

Navode da su dobili 4673 nova korisnika tijekom prošle godine, i da je to za 1,5 puta veći priljev investitora nego godinu prije. Ukupno su, ističu, od pokretanja poslovanja privukli 9700 investitora koji su preko njih uložili 9,6 milijuna eura i ostvarili prihod od 1,4 milijuna eura. Od toga broja, navode, manje od jedan posto ulagača su iz Hrvatske. Sergej Sedov, osnivač izvršni direktor Robo.cash grupe kaže da im volumen kapitala koji privlače raste brzo zbog više razloga.

"Jedan od njih je povećani volumen poslovanja naših kompanija koje se bave kreditiranjem, ali najviše na to utječe lojalnost postojećih investitora i priljev novih s obzirom da njih 89,5 posto navodi da bi nas preporučili dalje", kaže Sedov. Dodaje da u ovoj godini očekuje da će zahvaljujući otvaranju novih investicijskih prilika i daljnjem poboljšanju platforme povećati priljev investicija od ulagača na 17 milijuna eura. Među inim, kane ojačati i prisutnost u Hrvatskoj.

 

4,7 milijuna

eura kapitala privukli od investitora u 2019. godini

Spomenuta sredstva, pojašnjava, usmjerit će u komercijalne i poslovne zajmove u drugim tvrtkama u okviru Robo.cash grupe na tržištima Španjolske, Rusije, Kazahstana, Singapura i Vijetnama. Sergej Sedov je prije sedam godina inicijalno u Rusiji pokrenuo kompaniju za kreditiranje Zaymer.ru, a tada je otkrio veliku potražnju za grupnim kreditiranjem. Danas je Zaymer.ru jedna od osam tvrtki koje zapošljavaju 1255 radnika i posluju u Europi i Aziji te od lani u Hrvatskoj. Inovativni poslovni model na kojem se temelji Robo.cash opisuje kao "peer-to-portfolio" i navodi da u Hrvatskoj, osim standardne dobre prakse, nije posebno reguliran.

Otvoreno tržište
"Robo.cash platforma funkcionira po 'peer-to-portfolio' poslovnom modelu i ne nudi usluge kreditiranja niti radi s trećim stranama koje bi nudile takve usluge te se ne planira mijenjati u tom smislu već je dizajnirana kako bi privukla sredstva za jedan portfelj Robo.cash grupe", pojašnjava Sedov. Ne čudi da se Robo.cashov osnivač i direktor ograđuje od grupnog kreditiranja, jer se takvi poslovi u pravilu poistovjećuju s poslom kojim se bave banke. Primaju depozite i izdaju kredite.

To je pak strogo regulirano poslovanje. HNB nam je na upit imaju li podatke ili drugih saznanja o tržištu grupnog kreditiranja u Hrvatskoj odgovorio da to nije tržište koje oni nadziru. Na pitanje potpada li poslovanje Robo.casha u njihov djelokrug nadležnosti odgovorili su nam da zasad od te tvrtke nisu zaprimili zahtjev za bavljenjem djelatnosti u njihovom djelokrugu.

Drugim riječima, ne. S obzirom na brojne prepreke u razvoju novih financijskih usluga u RH, dobra vijest za lokalne finteche došla je i iz Hanfe. Osim što navode da nisu nadležni za Robo.cash, ističu i da crowdlending nije ni u njihovoj nadležnosti. "Poslovanje platformi za grupno financiranje u ovom trenutku nije posebno regulirano u Hrvatskoj već će se stupanjem na snagu Uredbe o pružateljima usluga grupnog financiranja, koja je u izradi, uspostaviti harmonizirani regulatorni okvir za tu industriji u EU pa tako i u Hrvatskoj", zaključuju u Hanfi.

Komentirajte prvi

New Report

Close