‘RPO ugovori u novinarstvu prešućena nezakonita praksa’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2012. u 08:17
HND / PXL

“Radi se o dogovoru političara i medijskih izdavača. Političari se boje medijskih tajkuna jer i sami “imaju putra na glavi”, ustvrdio je Anton Filić.

Pravna struka jedinstvenog je stajališta da većina RPO ugovora u hrvatskom novinarstvu predstavlja nezakonitu praksu prikrivenog radnog odnosa, zaključak je večerašnje tribine Hrvatskog novinarskog društva (HND), na kojoj su sudionici pokušali rasvijetliti što ugovori o djelu znače za novinarsku profesiju i same novinare, krši li se njima zakon te što po tom pitanju može učiniti inspekcija rada.

Sve veći broj novinara u prikrivenom radnom odnosu, upisanih u RPO (registar poreznih obveznika), kojima poslodavac isplaćuje bruto plaću od koje novinar sam mora platiti doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te porez i prirez, doveli su do "balkanizacije" novinarskog statusa, snizili kvalitetu rada novinara i uništili istraživačko novinarstvo omogućivši poslodavcu lakše otpuštanje radnika i niz poreznih rasterećenja, istaknuto je na tribini.

Tribina HND-a, okupivši visoke predstavnike sudbene vlasti, pokazala je visok konsenzus pravne struke oko RPO ugovora. No, večerašnja prva u nizu HND-ovih tribina "Novinarska srijeda", koje će svake druge srijede u Novinarskom domu biti posvećene aktualnim temama hrvatskog novinarstva, pokazala je slab odaziv zainteresiranih strana – sindikata i novinara, dok se iz ministarstava rada i financija, kao i iz inspektorata rada, nitko nije odazvao.

Novinari, koji redovito dolaze na posao, primaju zadatke od nadređenih, koriste radna sredstva poslodavca te su se obvezali na ekskluzivitet, trebali bi ostvarivati i sva prava iz radnog odnosa. Riječ o obvezama koja proizlaze iz radnog odnosa i trebale bi biti regulirane ugovorom o radu, naglasio je zamjenik predsjednika Općinskog radnog suda u Zagrebu Domagoj Franjo Frntić. Upozorio je na jasnu distinkciju između ugovora o radu i ugovora o djelu koji podrazumijeva naknadu za obavljeni posao, ali ne i redoviti dolazak na posao i mjesečnu plaću.

Viktor Gotovac, profesor radnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu, problem vidi u pretjerano rigidnom uređenju rada u Hrvatskoj, a rješenje u racionalizaciji Zakona o radu, koji bi trebao postati prihvatljiviji poslodavcima.

"Sadašnje strogo uređenje rada pogađa poslodavce, što oni prebacuju na radnike i idu u 'sivu zonu', što pogađa i državu jer ne uspijeva naplatiti sve poreze i sva davanja. Trebamo zakone približiti praksi i optimizirati hrvatsko radno zakonodavstvo koje je prenormirano i poslodavci ga se ne pridržavaju", poručio je Gotovac.

Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske, ocijenio je kako državna inspekcija "cijelo vrijeme žmiri" nad prikrivenim radnim odnosom novinara iako po nekim procjenama država zbog toga godišnje gubi oko 20 milijuna kuna. "Radi se o dogovoru političara i medijskih izdavača. Političari se boje medijskih tajkuna jer i sami "imaju putra na glavi", ustvrdio je Filić.

Komentirajte prvi

New Report

Close