Rovinj će vodu iz kanalizacijskog sustava koristiti za zalijevanje

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2023. u 15:54
PD

Gradski su čelnici predstavili “Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj” vrijedan 34,3 milijuna eura. Njegovom se realizacijom voda iz kanalizacijskog sustava može koristiti za zalijevanje, ali i puštati u more, čime se uvelike štedi najvažniji ljudski resurs – voda. Usto, cijeli je sustav napokon u potpunosti automatiziran i digitaliziran.

Zelene površine u Rovinju zalijevat će se 100 posto pročišćenom vodom iz kanalizacijskog sustava, a ista takva pročišćena voda odlazi i u more, i to zahvaljujući modernom sustavu upravljanja otpadnim vodama koji poštuje okoliš i brine za održivost turizma, gospodarstva i društva. Rezultat je to novoizgrađenog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Cuvi u Rovinju u sklopu Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj vrijednog 34,3 milijuna eura pri čemu je 70 posto vrijednosti sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Postrojenje je do prosinca ove godine u probnom radu, a kompleksan projekt Odvodnje Rovinj izveli su izvođači CID S.R.L. i Atzwanger SPA iz Italije te podizvođači CID – čistilne naprave iz Slovenije i GP Krk. Podizvođači su i Duplico, glavni izvođač elektroprojekta i Schneider Electric, dobavljač programskih rješenja, a oni su implementirali najnovija tehnološka rješenja za nadzor i upravljanje otpadnim vodama.

Schneider Electric, lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, proteklih je mjeseci s partnerom Duplico, u novoizgrađeno postrojenje implementirao energetska rješenja. Radi se o primjeni kompleksne srednje naponske i niskonaponske elektroenergetska opreme za automatizaciju, u kojoj su ponajprije integrirani IoT povezani proizvodi poput frekventnih prekidača, HMI sučelja (human machine interface) i PLC (programibilni logički kontroleri). Njihovim povezivanjem i umrežavanjem na platformu, EcoStruxure sustav je nadograđen GeoSCADA softverom za nadzor i upravljanje, koji omogućuje naprednu analitiku s dinamičkim prikazima podataka u stvarnom vremenu.

Stoga će zahvaljujući automatizaciji i digitalizaciji, isporučitelj vodnih usluga u Rovinju učinkovitije koristiti svoje resurse i bolje upravljati sustavom odvodnje, temeljem centralizacije nadzorno-upravljačkog sustava, uz 24-satno praćenje stvarnog stanja. Time će Odvodnja Rovinj, između ostalog, pojednostaviti praćenje i otklanjanje kvarova u sustavu i opremi, smanjiti troškove održavanja, detektirati odstupanja protoka i tlaka, imati pouzdano i sigurno praćenje podataka važnih za upravljanje otpadnim vodama te sustav koji je lako nadogradiv za buduće potrebe i rješenja.

Na osnovu dosadašnjih rezultata već implementiranih rješenja Schneider Electrica u sličnim postrojenjima u Hrvatskoj i diljem svijeta, za očekivati je da će Odvodnja Rovinj poboljšati operativnu učinkovitost (OPEX) i smanjiti ukupne troškove vlasništva (TCO). Dodatno, zahvaljujući digitalnoj transformaciji cijelog sustava na osnovu rješenja Schneider Electrica, sektor vodoopskrbe i odvodnje može ostvariti značajne uštede električne energije, dok povrat ulaganja (ROI) može biti u nekoliko narednih godina. U konačnici će građani i posjetitelji Rovinja imati učinkovitiju javnu institucija te pouzdanu i kvalitetnu uslugu upravljanja otpadnim vodama.

“Rovinj je specifičan po velikoj fluktuaciji korisnika usluga odvodnje zbog razdoblja kada uslugu koriste samo stanovnici u odnosu na turističku sezonu. Također, imali smo sustav upravljanja otpadnim vodama bez modernog tehnološkog nadzora i podataka koji mogu unaprijediti njegovo održavanje”, rekao je Ognjen Pulić, direktor Odvodnje Rovinj na predstavljanju postrojenja.

“Zahvaljujući ulaganjima iz državnog proračuna i sredstvima iz Kohezijskih fondova Europske unije, danas imamo postrojenje s najnaprednijim rješenjem koje je automatiziralo i digitaliziralo sustav upravljanja otpadnim vodama u Rovinju. Siguran sam da ćemo time poslovati učinkovitije, a građanima i gostima Rovinja omogućiti kvalitetniju uslugu koja istovremeno brine o okolišu i održivosti Rovinja”.

U sklopu projekta izgrađeno je 28 kilometara kanalizacijske mreže u naseljima bez kanalizacijskog sustava te je sanirano oko 3,5 kilometra oštećenog obalnog i kopnenog kolektora tijekom 21 mjeseca radova, a na mrežu je priključeno 2300 subjekata. Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti 17,8 milijuna eura počelo se graditi u listopadu 2021., a od prosinca 2022. postrojenje je u probnom radu. Nakon uspješne 1. faze probnog rada i pozitivnih rezultata analize otpadnih voda od akreditiranih laboratorija koji pokazuju da su svi ispitani parametri pročišćene vode u skladu s propisanim graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u komunalnim otpadnim vodama, puštena je u pogon druga linija biološkog pročišćavanja, te je u tijeku 2. faza probnog rada. Početkom lipnja ove godine u probni rad pušteno je i postrojenje za solarno sušenje mulja u vrijednosti 2,5 milijuna eura. Završetak probnog rada postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda je do prosinca 2023. godine.

Osim što već sada u Rovinju imaju 100 posto pročišćenu otpadnu vodu koja se ispušta u more na 830 metara od obale i na dubini od 28 metra, dio pročišćene vode vraćat će se gradu kroz ponovnu uporabu za zalijevanje zelenih površina. U tu svrhu izgrađen je povratni tlačni cjevovod duljine 6,6 kilometra prema nogometnim terenima i prema južnim turističkim naseljima i kampovima u Rovinju.

“Voda je jedan od najvrjednijih resursa na Zemlji te zato sustave vodoopskrbe i odvodnje moramo učiniti procesno i energetski učinkovitijim te pouzdanijim kako bi korisnici imali najkvalitetniju uslugu. Time ćemo svim građanima jamčiti održivije življenje i sigurniji okoliš”, rekao je Arthur Vašarević, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu u Schneider Electricu. “Tvrtke koje žele provesti digitalnu transformaciju i ubrzati zelenu tranziciju mogu se osloniti na naša rješenja jer im omogućavaju nove usluge, racionalizaciju poslovanja, povećanje učinkovitosti ključnih procesa i uštedu energije”.

U Hrvatskoj su Međimurske vode, javni isporučitelj vodnih usluga na području Međimurske županije, već implementirali rješenja u suradnji kompanija Duplico i Schneider Electric. Digitalna transformacija ih je dovela u sam svjetski vrh po efikasnosti u upravljanju gubicima vode sukladno metodologiji Svjetske asocijacije za vode (IWA).

Komentirajte prvi

New Report

Close