Rončević oslobođen u slučaju kamioni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2014. u 12:32
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši ministar obrane Berislav Rončević danas je, u ponovljenom postupku, nepravomoćno oslobođen u slučaju “kamioni” u kojem ga se teretilo da je pri nabavi vojnih kamiona 2004. oštetio državni proračun za oko 10 milijuna kuna.

 Bivši ministar obrane Berislav Rončević danas je, u ponovljenom postupku, nepravomoćno oslobođen u slučaju "kamioni" u kojem ga se teretilo da je pri nabavi vojnih kamiona 2004. oštetio državni proračun za oko 10 milijuna kuna.

Iako je tijekom oba suđenja optuženičku klupu dijelio s bivšim pomoćnikom Ivom Bačićem Uskok je prošlog tjedna odustao od njegova kaznenog progona, ističući da je o navodnim nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju koja je zatražila istragu i obavijestila nadležne.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Rončević zlorabio ministarsku dužnost na kojoj je trebao štiti državne interese jer je favorizirao tvrtku Eurokamioni od koje je za oko 34 milijuna kuna kupljeno 39 vozila. Isticali su da je znao kako su ostale tvrtke koje su prethodno sudjelovale na pozivnom natječaju imale povoljnije ponude zbog čega je trebao kupiti vozila koja su zadovoljavala tehničkim uvjetima, ali i cijenom.

Rončevićeva obrana, međutim, ponavljala je da tijekom suđenja nije utvrđeno da je bivši ministar povrijedio opće propise ni kako je utvrđena šteta visokih razmjera. Suprotno Uskoku obrana je tvrdila da je i financijsko-knjigovodstvena vještakinja utvrdila da je ministarstvo kamione nabavilo po tržišnoj cijeni, odnosno da nije bilo razlike između tržišne i ugovorene cijene.

Rončević od početka smatrao da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je u predizbornoj kampanji 2005. prvi spomenuo "aferu kamioni". I na kraju ponovljenog suđenja u svojoj je obrani odbacio sve optužbe, naglašavajući da nije oštetio proračun "niti za jednu kunu".

Suđenje je ponovljeno jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona Rončević i Bačić nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

Komentari (1)
Pogledajte sve

rončeviću čestitke (neka naših)
http://goto.blog.hr/2014/01/1631736597/sto-hdz-zna-o-nama-a-mi-presucujemo.html

New Report

Close