Roglić: Posmjenjivao bih menadžment Agrokorovih dobavljača

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2017. u 11:18
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kako restrukturirati posrnuli koncern Agrokor, treba li smanjiti ili povećati kontrole u gospodarstvu te kako poboljšati investicijsku klimu, kreditni rejting zemlje i rast gospodarstva – bila su neka su od pitanja emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan”.

Osvrćući se na slučaj "Agrokor", poduzetnik i vlasnik Orbico grupe Branko Roglić kazao je da je to sve velika enigma, piše HRT. 

"Shvatio sam da gospodin Todorić više ne upravlja sustavom, izgubio je kontrolu i ja sam onda želio naplatiti svoje potraživanje. Mislim da nisam pogriješio i mislim da bi to tako svatko trebao učiniti. Ono što me muči je to – kakvi su to vlasnici i kakav je to menadžment kod dobavljača koji su omogućili da su toliko izloženi prema jednom kupcu. Kad bi ja bio vlasnik, ja bih odmah sve te menadžmente posmjenjivao. Taj menadžment nema nikakvog uvida u stanje poslovanja niti ima viziju dugoročne održivosti tih poduzeća", rekao je Roglić. 

"Što se tiče Agrokora, mislim da je Vlada učinila jedinu moguću stvar. Ona je problem odgodila, netko će tu rupu morati popuniti, ali mislim da je bolje da se ona puni kasnije, nego u trenutku kada se to dogodilo, kazao je Roglić. Na pitanje hoće li to država morati plaćati, odgovorio je kako smatra da će djelomično trebati to učiniti. Mislim da sam Agrokor neće moći generirati toliko novca da bi mogli oko 50 ili 60 milijardi kuna vratiti", napominje Roglić. 

Drugi problem kojega ističe je ogroman broj sudskih procesa. Ne znam hoće li ti procesi biti riješeni u 10-ak godina, dodaje. 

Očekivao sam ovakvu reakciju Sberbanke, jer se banka želi naplatiti. Pitanje je hoće li oni uspjeti dokazati da je to bila nacionalizacija Agrokora. Ja mislim da to nije bila nacionalizacija Agrokora, nego privremeno preuzimanje upravljanja. Kako će to završiti na sudu, samo Bog zna, rekao je Roglić. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Franjo, oličeni demoktrat, nikada živio u institucijama real-socijalističke države iliti na socijalističkim jaslama, nikada član Partije, slučajno dogurao do generala…Što se lex-Agrokora tiče, taj dio zamrzavanja stanja postoji i u drugim zemljama. Sjećam se Loewe-Opta, tv-proizvođača u Njemačkoj. Kad su bili insolventni, onda je ovlašteni direktor otišao na sud prijavio insolventnost i zatražio “Gläubigerschutz”, odnosno zaštitu od vjerovnika. Sud odobrio, postavio svog voditelja insolventnog postupka na rok od 9 mjeseci. U tom vremenu je taj novi krizni management pokušao spasiti, što se spasiti dade i uspio je većim dijelom. Jedini problem kod lex-Agrokora je taj, da je bilo povlaštenih pri isplati starih potraživanja, a to su mali dobavljači. I tu bi država mogla nešto izgubiti, ali to nije velika suma u odnosnu na volumen potraživanja ostalih dobavljača.

Svi su učestvovali i sve znali, praveći se nevini u javnoj kući. A kad je Franjo nakon narodno oslobodilačkog rata govorio o potrebi duhovne obnove hrvatskog čovjeka od jugomentaliteta, svi su ga ismijavali. Štoviše, etatistička država s njihovim plutokratima tek je zajahala, nastavljajući (samo)upravljati kao u Yugi.


g. Roglić: "kakvi su to vlasnici i kakav je to manađment kod dobavljača koji su omogučili da su tako izloženi prema jednom kupcu"
Ja bi dodao kakvi su to vlasnici i kakav je to menađment koji su se izvan redovnog poslovanja bavili posuđivanjem novca Agrokoru i to na način da su umjesto plaćanja svojih dobavljača, novac koji su posudili od banaka, uz nadu za brzu zaradu novac posuđivali Agrokoru

nije im se baš isplatilo zelenašenje na Ivici, stari je to lisac s iskustvom još od starog Ante

g. Roglić: “kakvi su to vlasnici i kakav je to manađment kod dobavljača koji su omogučili da su tako izloženi prema jednom kupcu”
Ja bi dodao kakvi su to vlasnici i kakav je to menađment koji su se izvan redovnog poslovanja bavili posuđivanjem novca Agrokoru i to na način da su umjesto plaćanja svojih dobavljača, novac koji su posudili od banaka, uz nadu za brzu zaradu novac posuđivali Agrokoru

New Report

Close