Roditelji Nore Šitum: Ne znamo gdje je preostali novac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2013. u 15:27
Ivica Šitum; Photo: Robert Anic/PIXSELL

Roditelji djevojčice Nore Šitum, Ivica i Đana, danas su izvijestili javnost kako već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušavaju dobiti konkretan odgovor od udruge “Hrabro dijete”.

Roditelji djevojčice Nore Šitum, Ivica i Đana, danas su izvijestili javnost kako već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušavaju dobiti konkretan odgovor od udruge "Hrabro dijete", putem koje se sakupljao novac za Norino liječenje u SAD-u, o tome koliko je novca skupljeno u humanitarnoj akciji za njihovu kćer i gdje je taj novac sada.

Na konferenciji za novinare u Zagrebu optužili su predsjednicu udruge "Hrabro dijete" Jasminku Žužić da proteklih mjeseci skriva bankovne izvode i izvod donacijskog telefona u humanitarnoj akciji za Noru Šitum. Na taj je način, smatraju, bačena ljaga na sve dobro što je učinjeno u toj humanitarnoj akciji.

Petogodišnja Nora Šitum, koja je postala poznata hrvatskoj javnosti kao "mala Nora hrabri lav", bila je oboljela od leukemije, koju se više nije moglo liječiti u Hrvatskoj, pa su njezini roditelji uz pomoć udruge "Hrabro dijete" pokrenuli akciju za prikupljanje pomoći za troškove liječenja u dječjoj bolnici u Philadelphiji u SAD-u. Iako je novac prikupljen, a Nora je stigla u bolnicu, terapija nije uspjela izliječiti djevojčicu koja je preminula u ožujku ove godine.

Norina majka je, kako prenosi tportal.hr, rekla kako nisu tražili da se novac prebaci na račun zaklade, nego da imaju uvid u stanje prikupljenog novca, te su pozvali državne institucije da preispitaju sve navode izrazivši nadu kako će taj slučaj promijeniti i zakone koji se odnose na humanitarne udruge, da se takvi slučajevi ne ponove.

Bivši tajnik "Hrabrog djeteta" Alen Kocić, koji je udrugu napustio u travnju, tvrdi da je na račun udruge za Noru sjelo ukupno 7,5 milijuna kuna u različitim valutama. Od toga je, navodi Kocić, na troškove liječenja u SAD-u potrošeno oko 550.000 američkih dolara odnosno oko tri milijuna i trideset tisuća kuna. Ni on niti roditelji male Nore ne znaju što se dogodilo s preostalim novcem.

Ostali roditelji članovi udruge, kaže Kocić, šute iako vide što se događa, jer se boje da će ostati bez novca koji od udruge dobivaju za odlazak bolesnoj djeci u Zagreb.

Iz udruge "Hrabro dijete" reagirali su nakon konferencije za novinare i na svojoj facebook stranici objavili nekoliko izvoda iz Zagrebačke banke, na kojim se nalazi novac u raznim valutama, a na jednom računu je iznos od 3,6 milijuna kuna.

"Evo, ovo je taj 'nestali novac'! Niti je nestao, a niti zamračen", poručili su iz udruge te ocijenili "jadnim i tužnim" optužbe, a da se ne čuje i pita druga strana.

"Mi smo mala slavonska Udruga Hrabro dijete koja je jedina stala iza Đane kada je to trebalo i neka institucije ove države kažu imaju li ostala djeca, koja čekaju svoju šansu za život, pravo na to ili ne?! Tužno i jadno šta radite ostaloj bolesnoj djeci za koju se svakodnevno borimo. No, istina i pravda uvijek na kraju pokažu tko je imao kakav cilj. Naš cilj su djeca", poručili su iz "Hrabrog djeteta".

Komentari (3)
Pogledajte sve

Novac u roku 7 dana prebaciti dječjoj bolnici u Klaićevoj, a za ovu ekipu organizirati Big brother pa nek se prepucavaju.

Još uvijek mislim, da je sve moglo biti bolje , i da je to bilo samo jedno
normalno zdravo dijete, koje se danas moglo igrati sa svojim vršnjacima….
Naša dijagnostika je u pelenama……agresivne terapije i preuranjene
dijegnoze, mogu donijeti neželjene posljedice……….
Roditelji trebaju biti mudriji , strpljiviji i zaštiti djecu od stalne
medicinske torture………..
Meni je to dijete bilo zdravo i normalno…….ja ga nikad ne bi podvrgnula
takvoj medicinskoj torturi, i pričekala bi s odrastanjem , da vidim …što
se može bolje desiti……..i nadati se ozdravljenju….sve je kod male
djece moguće……….
Koga sad briga za novac……………….., prijavite Poreznoj i nek
se vidi da li netko krade donirani novac ili ne……..nek se novac
iskoristi za spas druge djece…..

kalorija:

poruka roditeljima Nore Šitum i članovima Udruge – sram vas bilo i jedne i druge,
ovakvim prepucavanjima štetite svim budućim pacijentima i Udrugama koje budu željele sakupljati novac.
SRAM VAS BILO!
Igrate se s tuđim životima i povjerenjem tisuća građana koji su uplaćivali novac!
SRAM VAS BILO!!!!

New Report

Close