‘Rješenje je komasacija, a ne zabrana parcelacije zemljišta’

Autor: Marija Crnjak , 04. travanj 2022. u 22:00
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

U slučajevima nužnih dioba zemljišta ili razvrgnuća suvlasništva, vlasnici svoje vlasništvo neće moći upisati u katastar i zemljišne knjige.

Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG) upozorila je da će zabrana parcelacije poljoprivrednog zemljišta donijeti puno štete, i umjesto toga predlažu komasaciju kao najkvalitetnije rješenje za okrupnjavanje zemljišta.

Na tu temu uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem traže da Vlada odustane od zabrane parcelacije poljoprivrednog zemljišta na čestice manje od 1 hektara (10.000 m2). Ovu zabranu parcelacije Vlada predlaže člankom 44. izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je u drugom čitanju u Saboru. Parcelacija je nužan korak u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, a ova zabrana onemogućit će ili značajno otežati brojne postupke njihovog rješavanja, uključujući diobu imovine kod nasljeđivanja.

U slučajevima nužnih dioba zemljišta ili razvrgnuća suvlasništva, vlasnici svoje vlasništvo neće moći upisati u katastar i zemljišne knjige.

“Zabrana parcelacije neće donijeti bolje uvjete za intenzivniju poljoprivredu, niti će riješiti problem nelegalne gradnje na poljoprivrednom zemljištu. Zabrana će rezultirati time da građani neće moći upisati svoje stvarno vlasništvo nad tako podijeljenim zemljištem u katastar i zemljišne knjige, te oni neće odražavati stvarno stanje vlasništva. Upravo to se već dugo ističe kao ključan problem u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem. Komora traži da, zbog štetnih posljedica koje bi nastupile, Vlada povuče zabranu parcelacije” napominje Adrijan Jadro, predsjednik HKOIG-a.

U Komori pojašnjavaju da Hrvatska ima značajne regionalne razlike u veličini čestica poljoprivrednog zemljišta, i ima područja koja imaju mnoštvo čestica manjih od 1 hektara, kao što je Dalmacija, otoci i cijelo priobalje, ali i brojni dijelovi unutrašnjosti…

Komentirajte prvi

New Report

Close