Rješavanje zadataka o očuvanju energije

Autor: Marta Duić , 28. studeni 2016. u 22:00
Osim natjecanja, Udruga Supeus organiniza i seminare 'Budućnost ugodnog stanovanja - BUS te izdaje časopis SUMA/Anto Magzan/PIXSELL

Na FER-u će se određivati proračun pogona električnog automobila za određenu rutu, a na Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu uvjeti za energetsku i sigurnosnu učinkovitost zgrade.

Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje – Supeusorganizira šesto po redu 'Supeus Case Study 2016.' koji će se ove godine održati 5., 6. i 7. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Fakultetu strojarstva i brodogradnje te Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu s glavnom temom 'Inženjerski koncepti u projektiranju'. Ova neprofitna udruga osnovana je 2011. godine i njihovi glavni ciljevi su promicanje energetske učinkovitosti, održive gradnje i upotrebe obnovljivih izvora energije. 

Koncept natjecanja
Članstvo udruge čine studenti volonteri većinom sa Sveučilišta u Zagrebu, a od najznačajnijih provedenih projekata ističu se Supeus Case Study, do sada održani pet puta, izdavanje časopisa SUMA te seminari za studente 'Budućnost ugodnog stanovanja – BUS' održani u prethodnih pet godina. Sam projekt Supeus Case Study natjecanje je koncipirano u tri radionice, na FER-u, FSB-u i Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu. Radionice se sastoje od dva dijela – u prvom dijelu studenti slušaju predavanje renomiranih stručnjaka iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje, dok u drugom dijelu podijeljeni u timove rješavaju zadatak vezan za temu predstavljenu predavanjem.  

Na svakoj radionici najbolji timovi osvajaju vrijedna putovanja, dok smo za tim s najviše osvojenih bodova na sve tri radionice pripremili i posebnu nagradu kako bi naglasili interdisciplinarni duh natjecanja. Kako kažu organizatori, cilj projekta je približiti studentima konkretne primjere problema i zadataka iz prakse te ih na zanimljiv i jednostavan način, uz pomoć stručnih predavača, upoznati s aktualnim temama iz područja kojima se udruga bavi. Za studente Fakulteta elektrotehnike i računarstva rezervirana je tema 'Proračun pogona električnog vozila za određenu rutu'. Električna vozila sve su zastupljenija u automobilskoj industriji stoga će se studente upoznati s modelom električnog vozila u kretanju te s pregledom različitih konfiguracija ruta kretanja vozila. Također, studenti će naučiti proračunavati potrebne snage i energije vozila za savladavanje različitih ruta. 

Upoznavanje sa zadacima
Za Arhitektonski i Građevinski fakultet rezervirana je tema 'Projektiraj, uskladi parametre, zadovolji zahtjev'. Cilj radionice je približiti studentima konkretan zadatak iz prakse koji obuhvaća zadovoljavanje bitnih zahtjeva za građevinu te educirati o sigurnosti u slučaju požara, zaštiti od buke, očuvanju energije i o zaštiti okoliša (emisija CO2). Na temelju predavanja koja u uvodnom dijelu adresiraju studente svih tehničkih struka, omogućuje se interdisciplinarnost prilikom rješavanja zadataka. Fakultet strojarstva i brodogradnje ima temu 'Rad dizalice topline u sezoni grijanja'. Organizatori objašnjavaju kako je cilj radionice upoznavanje studenata s radom dizalice topline u sezoni grijanja te s tehničkim karakteristikama pri različitim temperaturama. Kroz zadatak će se studentima prikazati kako se dimenzionira dizalica topline te kako odabir dizalice topline utječe na ukupne troškove kroz njezin radni vijek. 

Komentirajte prvi

New Report

Close