Rijeka drugo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2015. u 14:45
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Luka Rijeka će biti drugo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu, uz Luku Ploče, objavili su u petak predstavnici Luke Rijeka i Agencije za ugljikovodike na konferenciji za novinare u Rijeci.

Luka Rijeka će biti drugo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu, uz Luku Ploče, objavili su u petak predstavnici Luke Rijeka i Agencije za ugljikovodike na konferenciji za novinare u Rijeci.

Ostaje još službeno potpisivanje ugovora koje će se, kako je najavljeno, obaviti uskoro.

Predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić kazao je da je projekt riječke luke kao logističkog središta pripremila poslovna zajednica u kojoj su Luka Rijeka i tvrtke s kojima surađuje, upravitelj kontejnerskog terminala tvrtka Jadranska vrata (AGCT), Jadranski pomorski servis i tvrtka Dezinsekcija, a uključilo se i remontno brodogradilište Viktor Lenac.

Luka Rijeka se priprema da postane logističko središte za istražna polja na sjevernom i srednjem Jadranu, a za taj posao smo spremni odvojiti dio luke, rekao je Devčić.

Po njegovim riječima, u obzir dolaze sva lučka područja, za sada se smatra da je najpogodniji prostor bivše koksare u Bakru, a konačna će se odluku donijeti temeljem obujma budućeg posla.

Ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić je kazala da razgovori i pripreme s riječkom Lukom traju nekoliko mjeseci te da je ugodno iznenađena pripremljenošću projekta poslovne zajednice.

Na ovaj se način ostvaruje srž posla vezanog uz istraživanje ugljikovodika na Jadranu, a to je angažiranje domaćih kapaciteta, povećanje zaposlenosti i razvoj novih poslova hrvatskih tvrtki, naglasila je.

Na upit o ekološkom aspektu istraživanja ugljikovodika na Jadranu, Dorić je navela da se u Hrvatskoj već 40 godina buši na Jadranu, ali da nikad do sad to nije bilo na ovaj način utvrđeno strogim pravilima.

Podsjetila je da je Norveška s eksploatacijom nafte i plina počela na sličan način, definiranjem istražnih polja i uspostavom logističkih centara i sada ima nekoliko logističkih središta u kojima je zaposleno oko 2000 ljudi.

Agencija za ugljikovodike je u studenom prošle godine potpisala sporazum o suradnji s Lukom Ploče, čime su Ploče postale prvo logističko središte za istraživanje ugljikovodika na Jadranu.

Logistička središta obavljat će mnoge prateće poslove vezane uz istraživanje kao što su remont i opskrba brodova, prijevoz ljudi, opreme i građevinskog materijala, zbrinjavanje otpada i drugo.

Direktor marketinga i prodaje Viktora Lenca Branko Mataija je rekao da Lenac svoju priliku vidi u izgradnji i remontu platformi, u čemu ima iskustvo s obzirom da je sudjelovalo u gradnji 22 platforme koje crpe plin na Jadranu, kao i u mogućoj preinaki brodova za istraživanje.

Tvrtka Jadranski pomorski servis, po riječima direktora te tvrtke Ante Marasa, zainteresirana je za logistiku na prostoru između središta i platformi, uključujući prijevoz ljudi i tereta.

Komentirajte prvi

New Report

Close