Ribarima isplata razlike cijene plavog dizela do 5 kuna po litri

Autor: Marija Crnjak , 22. travanj 2013. u 14:12
Thinkstock

S obzirom na to da nam gorivo, čija cijena trenutačno prelazi šest kuna, čini značajnu stavku u ukupnim troškovima, zadovoljni smo time što je Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Jakovinom pozitivno reagiralo

Zahvaljujući zahtjevima Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK), ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina donio je odluku kojom se za ribare u razdoblju od 16. studenoga 2012. do 15. lipnja 2013. godine cijena plavog dizela sufinancira do iznosa od 5 kuna po litri (s PDV-om), zbog otežanih uvjeta i povećanih troškova poslovanja u ribarstvu, objavila je Komora.  

"S obzirom na to da nam gorivo, čija cijena trenutačno prelazi šest kuna, čini značajnu stavku u ukupnim troškovima, zadovoljni smo time što je Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Jakovinom pozitivno reagiralo i što je donesena odluka koja nam u ovom trenutku puno znači", rekao je Vladan Bojić, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a.

Prema riječima Vladana Bojića, Ceh je postavio ministru Jakovini i zahtjev za isplatom tržišne kompenzacije za ulov ribe za drugu polovicu 2012. i prvu polovicu 2013. godine. Ministar Jakovina je obećao da će napraviti sve u okviru dopuštenih sredstava da se i taj zahtjev realizira, za što je potrebna odluka Vlade RH. 

Za provedbu Odluke o sufinanciranju dijela troškova zbog otežanih uvjeta i povećanih troškova poslovanja u ribarstvu, u državnom proračunu osigurano je 14 milijuna kuna. Korisnici sufinanciranja mogu biti pravne i fizičke osoba koje su vlasnici povlastice za gospodarski ribolov na moru za plovilo na koje je izdana povlastica, korisnici povlastice za uzgoj riba i drugih morskih organizama i povlastice za akvakulturu. Rok za dostavu dokumentacije Ministarstvu poljoprivrede RH je do 1. svibnja 2013. godine za račune od 16. studenoga 2012. do 15. travnja 2013., odnosno do 1. srpnja 2013. za račune od  16. travnja 2013. do 15. lipnja 2013. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close