Režu se parafiskalni nameti, Horvat tvrdi: Nitko neće ostati neokrznut

Autor: Marija Brnić , 31. ožujak 2020. u 15:59
Ministar gospodarstva navodno se suočava s otporom institucija/JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Traži se i kako urediti i u kojem obimu rasteretiti poduzetnike plaćanja obveznih komorskih članarina.

Drugi paket mjera za ublažavanje posljedica koronakrize, s kojima bi Vlada trebala izaći u četvrtak, sadržavat će i ukidanje obveze plaćanja niza parafiskalnih nameta, što je bio i prijedlog gospodarstvenika.

O paketu su jučer na vladinoj koordinaciji razgovarali resorni ministri, a prema dostupnim informacijama, priličan je otpor institucija koje se ne žele odreći prihoda koje naplaćuju od gospodarstva. Ministar Darko Horvat, stoga je najavljujući rezove pristojbi i naknada poručio da “nitko neće ostati neokrznut”.

Među davanjima čijeg bi se plaćanja poduzetnici moglo osloboditi tijekom tri mjeseca, uz mogućnost produljenja za još tri, je RTV pristojba, naknada za pravo uporabe i upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, kao i članarine turističkim zajednicama, spomenička renta, naknada za korištenje i zaštitu voda, te za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

Tih naknada bili bi oslobođeni tijekom krize i ne bi ih naknadno plaćali, a za neke od upravnih pristojbi ministri će, doznajemo, razmotriti i trajno ukidanje. Traži se i kako urediti i u kojem obimu rasteretiti poduzetnike plaćanja obveznih komorskih članarina.

Komentirajte prvi

New Report

Close