Revent Smart ima 300 digitalnih rješenja koja mogu vratiti život u ruralne sredine

Autor: Marija Crnjak , 18. veljača 2021. u 22:00
Prva strategija razvoja pametnog sela izrađena je za općinu Vrsi; Tea Kurfürst/J. R./PIXSELL/SHUTTERSTOCK

U pametnim selima usluge se unaprjeđuju digitalnim tehnologijama, inovacijama i boljom uporabom znanja.

Nakon koncepta pametnog grada, koji je već opće poznat i u manjem ili većem opsegu primijenjuje se u mnogim gradovima u Hrvatskoj, u fokus stiže i koncept pametnog sela, koji će mjestima u ruralnom području ne samo pomoći da se razvijaju, već im i omogućiti i povlačenje novca iz europskih fondova.

Ogroman potencijal koji se otvara u tom segmentu ruralnog razvoja prepoznao je mladi tim tvrtke Revent Smart koji je stoga prošlog ljeta pokrenuo inicijativu Pametna sela Hrvatske. Iza njih je već jedna referenca u Zadarskoj županiji, a interes su pokazale općine s područja Sjeverne i Južne Dalmacije, Istre te Međimurja, otkriva nam voditeljica projekta Tea Kurfürst.

Planski pristup

“Posljednjih godina, a osobito lani porastao je trend povratka ruralnim krajevima, a odnedavno je veliku pažnju dobio i trend digitalnih nomada. Ruralna područja Hrvatske bogata su prirodnim ljepotama, a primjenom ovakvog koncepta kojim će se stvoriti moderna infrastruktura, može se značajno podići kvaliteta života i povećati atraktivnost ruralnih područja.

Krajnji cilj našeg projekta je povećanje kvalitete života za stanovnike ruralnog područja, sadržaja za posjetitelje te jačanje gospodarstva”, ističe Kurfürst.

Inicijativa Pametna sela Hrvatske namijenjena je općinama, a da bi određena sredina postala “pametnom” potreban je planski pristup koji se značajno razlikuje od klasičnih općih strategija razvoja.

“U strategiji općeg razvoja uglavnom se navede cijeli niz povezanih ili ne, aktivnosti i mjera od kojih se velika većina ne realizira.

5

posto alokacije minimalno je izdvajanje za razvoj koncepta pametnog sela obveza je svih članica EU do 2027.

Strategija razvoja pametnog sela kao pametne sredine življenja podrazumijeva manji broj aktivnosti i mjera koje su prije svega realne, konkretne i ostvarive u odnosu na mogućnosti određene općine”, ističe Kurfürst. U pametnim selima tradicionalne i nove usluge unaprjeđuju se digitalnim, telekomunikacijskim tehnologijama, inovacijama i boljom uporabom znanja u korist lokalnog stanovništva i znanja.

Revent je za potrebe kreiranja pametne sredine pripremio vlastitu bazu s više od 300 digitalnih rješenja koja se nadopunjuju i ažuriraju, a mogu se primijeniti u svim sektorima poljoprivredno- prerađivačke industrije, pružanja javnih i društvenih usluga, turizma, okoliša i mobilnosti

. Digitalne tehnologije i inovacije mogu unaprijediti kvalitetu života, doprinijeti stvaranju višeg životnog standarda, javnih usluga za građane, omogućiti bolju uporabu resursa, smanjiti negativni utjecaj na okoliš i stvoriti nove mogućnosti razvoja gospodarstva, obećavaju iz Reventa svojim klijentima.

Usto, alokacija barem 5 posto sredstava za razvoj koncepta pametnog sela obveza je svih država članica EU u programskom razdoblju 2021.-2027. godine. Hrvatska još nije objavila na koji način će se to provoditi, no sigurno je da će natječaja biti, a to je već najavila Dubrovačko-neretvanska županija.

Kreiraju prijave za fondove

“Da bi općine mogle financirati planirane investicije iz EU sredstava, moraju biti usklađene sa relevantnim strateškim aktom, u ovom slučaju sa strategijom razvoja pametnog sela.

Usto, planski pristup i izrada strategije omogućuje da se efikasnije planiraju proračunska sredstva. Nakon izrađene strategije, Revent Smart pruža podršku u identificiranju odgovarajućeg izvora financiranja te prijavu planirane investicije”, pojašnjava Kurfürst.

Osim općina, koncept pametnog sela obuhvaća i lokalne akcijske grupe (LAG-ove) koji su prva ruka na terenu, ključni za dijeljenje znanja i poticanje inicijativa. LAG-ovi mogu napraviti okvirni koncept razvoja pametnih sela na svom području te potaknuti općine sa svog područja da se odazovu, naglašavaju u Reventu.

Najviše koristi od provedbe inicijative imat će lokalno stanovništvo te poljoprivredni proizvođači i prerađivači, koji bi trebali biti pokretač razvoja ruralnog područja.

Prva strategija razvoja pametnog sela izrađena je za općinu Vrsi u Zadarskoj županiji. Ona uključuje analizu trenutnog stanja, definiranje područja na kojima će se graditi koncept pametnog sela te aktivnosti i mjere kojima će se to ostvariti.

“Općina Vrsi svoj pametni razvoj temeljit će na digitalizaciji javnih usluga, edukaciji lokalnih poljoprivrednika o primjeni digitalnih alata u proizvodnji, primjeni modernih tehnologija u razvoju turizma s naglaskom na cikloturizam i revitalizaciju kulturne baštine. Teoretski, priča bi mogla biti puno šira i veća, no moramo uzeti u obzir financijske mogućnosti jedne manje općine, kao i infrastrukturne razvojne planove koji se pored toga planiraju realizirati”, kaže Kurfürst.

Na temelju strategije Vrsi će plani-rati godišnji proračun i identificirati natječaje na kojima može realizirati planirane investicije. S pojedinim aktivnostima krenut će ove godine.

U Reventu vjeruju da će pozitivni primjeri potaknuti i druge da se odvaže napraviti iskorak i na vrijeme počnu pripremati za natječaje za novac iz fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close