Hrvatska obrtnička komora (HOK) počela je zaprimati zahtjeve restorana i drugih ugostiteljskih objekata za dobivanje posebnog znaka “Hrvatska autohtona kuhinja” slijedom novog pravilnika Ministarstva turizma kojim se uz popis oko 500 jela utvrđuju standardi autohtone hrvatske gastronomske ponude.
Još nijedan restoran u Hrvatskoj nije dobio prateći posebni znak odnosno ploče. “Hrvatska autohtona kuhinja” jer, kako je istaknuto u petak, nije bio dovršen formular za zahtjeve, ali državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart, vjeruje da će za dva do tri tjedna prvi restoran dobiti taj znak. Zainteresirani će, uz ispunjen zahtjev, morati zadovoljiti i standarde o autohtonosti kuhinje iz pravilnika te na jelovniku imati 70 posto jela s pratećeg popisa. Ako to nemaju mogu tražiti tzv. “malu tablu”, što znači da imaju barem nešto s tog popisa, a ukupno će za trošak obrade zahtjeva te ploču morati izdvojiti oko 1600 kuna.
(pd)
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu