Rejting Hrvatske BB+, izgledi porasli na pozitivne

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2018. u 14:30
Očekuje se ubrzanje rasta investicija/FOTOLIA

Manjak radne snage, primjerice u turizmu i građevinarstvu, ključan je izazov hrvatskom gospodarstvu.

Agencija Standard & Poor's zadržala je rejting Hrvatske na 'BB+', ali je podigla izglede sa stabilnih na pozitivne, zahvaljujući očekivanjima da će gospodarstvo nastaviti rasti, dok će se fiskalni pokazatelji i dalje poboljšavati.

"Pozitivni izgledi odražavaju naše očekivanje da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti, dok će se javni dug smanjivati, pri čemu se rizici povezani s najvećom hrvatskom prehrambenom kompanijom Agrokorom postupno smanjuju nakon nagodbe s većinom kreditora", priopćila je u petak agencija. S&P procjenjuje da će 2018. hrvatski bruto domaći proizvod porasti za 2,8%, a za toliko bi trebao porasti i u 2019., zahvaljujući snažnoj domaćoj potrošnji, ali i dobrim rezultatima ukupnog izvoza, potaknutog još jednom snažnom turističkom sezonom.

Premda je rast investicija potisnut, najviše zbog smanjenih javnih investicija i smanjenja kapitalne potrošnje Agrokora, S&P očekuje da će se rast investicija ubrzati krajem godine i u 2019. Bit će to rezultat povećanog povlačenja sredstava iz fondova EU i povećanja javnih infrastrukturnih investicija, kao što je izgradnja Pelješkog mosta, navodi se u izvješću.

Ističe se i da je restrukturiranje Agrokora znatno napredovalo, pri čemu su, zahvaljujući nagodbi većine kreditora kompanije, smanjeni ukupni ekonomski i politički rizici. Daljnje smanjenje poreza, u 2019. i visoka razina zadržane korporativne dobiti podržat će potrošnju kućanstava i investicije, smatraju u S&P-u. Međutim, porezne promjene samo će djelomice nadoknaditi negativni efekt manjka radne snage na izglede za rast gospodarstva.

Stopa nezaposlenosti je pala ispod 10 posto, djelomice zbog emigracije, ali i zbog rasta zaposlenosti. Manjak radne snage u mnogim sektorima, kao što su turizam i građevinarstvo, ključan je izazov, smatraju analitičari S&P-a. Od početka ove godine sve tri najvažnije svjetske rejting agencije povećale su ili rejting ili izglede za rejting Hrvatske.S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's dva stupnja ispod. Pritom S&P i Fitch drže izglede pozitivnima, a Moody's stabilnima.

Komentirajte prvi

New Report

Close