Reformisti zbog slučaja Požgaj traže smjenu uprave Hrvatskih šuma

Autor: Marija Brnić , 22. travanj 2021. u 20:44
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sutra će imati na stolu izvješće o reviziji natječaja i odluke Hrvatskih šuma da ne odobri ugovor tvrtkama Požgaja, najavljuje i mogućnost “primjene jednog rješenja”.

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević zatražila je danas u Hrvatskoj saboru ostavku cijele uprave Hrvatskih šuma, na čijem je čelu predsjednik Krunoslav Jakupčić. Razlog su problemi s kojima se suočava najveći izvoznik u Varaždinskoj županiji Požgaj grupa, koji je zbog prekida suradnje i ugovaranja kvote za trupce za ovu godinu prisiljena ići u restrukturiranje i otpustiti gotovo 300 radnika.

„Požgaj Grupa je morala otpustiti radnike zato što je Hrvatske šume već nekoliko godina, odnosno od dolaska nove uprave, sustavno zakidaju i smanjuju kvote za sirovinu, a ove godine niti jedno društvo iz Požgaj grupe nije stavljeno na listu odobrenih kupaca“, rekla je Martinčević, naglasivši kako su svi odgovorni upoznati sa slučajem, te ih poziva da se hitno uključe u rješavanje problema, za koji, istaknula je, rješenja uopće nisu komplicirana, a pretpostavljaju smjenu uprave i uvođenje reda.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je nakon Vlade, komentirajući slučaj Požgaj zbog kojeg se premijeru javno obratio i Glas poduzetnika, između redaka najavila kako su ipak moguća neka rješenja oko ugovaranja sirovine za Požgaj grupu za ovu godinu. Tomu bi trebala pridonijeti i revizija tog procesa kojeg je od Hrvatskih šuma zatražila i čeka još od sastanka s direktorom Požgaj grupe Nikolom Požgajem. Izvješće o reviziji će, kako je najavila, imati sutra, u petak.

“U skladu sa svojim ovlastima, uputila sam na mogućnost primjene jednog rješenja, a rok za potpisivanje ugovora je definiran do 30. travnja”, rekla je Vučković, odgovarajući na novinarska pitanja. Sudeći prema njezinim odgovorima, upravi državne tvrtke u čijoj je ujedno skupštini ona zasad još čuva leđa, ali najavljuje da će se reguliranje ugovaranja kupnje drvne sirovine uskoro ponovno naći na stolu. Ove godine, kazala je, donijet će se strategija za novo razdoblje, a s gospodarstvenicima iz drvoprerađivačke i industrije namještaja razmatrat će se novi model raspodjele sirovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close