‘Hrvatske šume su nas ucijenile – odustanite od sporova da bismo vam dali sirovinu’

Autor: Marina Biluš , 20. travanj 2021. u 13:52
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Požgaj iznosi da je pravi razlog za to što su na javnom pozivu za dodjelu trupaca za 2021. ostali bez ijednog kubika drva ultimatum Hrvatskih šuma i to, sudeći po njegovom jučerašnjem istupu, nimalo bezazlen.

Dok još čeka obećani odgovor resorne ministrice Marije Vučković s kojom se  sastao još 6. travnja zbog problematike uskraćivanja sirovine od strane Hrvatskih šuma, čelni čovjek Požgaj Grupe Nikola Požgaj na N1 televiziji iznio je nove informacije o sporu svoje kompanije s državnim monopolistom.

A ono što Požgaj sada razotkriva stavlja Hrvatske šume u izuzetno delikatan položaj pokažu li se istinitima optužbe predsjednika Uprave Požgaj grupacije, koja je, kako već neko vrijeme upozorava, zbog uskraćene sirovine prisiljena zatvarati pogone i dijeliti više od 200 otkaza svojim zaposlenicima. Požgaj, naime, iznosi da je pravi razlog za to što su na javnom pozivu za dodjelu trupaca za 2021. ostali bez ijednog kubika drva ultimatum Hrvatskih šuma i to, sudeći po njegovom jučerašnjem istupu, nimalo bezazlen.

Iako su Hrvatske šume prvo argumentirale da ovaj proizvođač  sirovinu nije dobio zbog nedostatka potrebne tehnologije za prikazani razred završenosti proizvoda, a kasnije su kao razlog spominjali dug, Požgaj sada kaže kako su mu predstavnici Uprave Hrvatskih šuma na sastanku koji su sami inicirali ucjenjivački rekli da bi sirovinu mogao dobiti povuče li Požgaj grupa pravne sporove koje je u protekle tri godine pokrenula protiv Hrvatskih šuma.

Ova drvoprerađivačka kompanija pokrenula ih je tražeći sudskim putem odštetu jer smatraju da su u proteklim natječajima za dodjelu trupaca bili bezrazložno oštećeni jer im nisu dodjeljivane dovoljne količine trupaca. „Kvaka“ je u tome, otkrio je jučer Požgaj, što su ti sporovi, teški oko 60 milijuna kuna. Požgaj je kao dokaz čitao zapisnik sa spornog sastanka i tvrdi da je isti dao na uvid i ministrici koju je, uvjerava, u nekoliko navrata pismeno upozoravao o, po njemu, nezakonitom postupanju državne tvrtke. Dodao je kako Požgaj grupa do danas nije primila formalno rješenje Hrvatskih šuma o nadzoru proizvodnje Požgaj grupe poduzetom nakon što se Požgaj žalio na to što im je javnim pozivom uskraćena sirovina, kao niti konačno rješenje o neisporuci sirovine. Protiv ovakvog postupanja Hrvatskih šuma koje je Požgaj jučer nazvao kršenjem više zakona pa i samog Ustava, njegova je kompanija, potvrdio je spremna poduzeti pravne manevre koji su već u pripremi.

„Pripremamo dokumentaciju. Jedna od stvari zašto Hrvatske šume ne donose odluku je činjenica da, ako donesu negativnu odluku, ona je protivna propisima javnog poziva, a ako donesu pozitivnu, onda je pitanje što su radili tri i pol mjeseca. Od odštetnog zahtjeva nemamo namjeru odustati“, zaključio je Požgaj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo naprijed! HŠ su ogromno mafijaško leglo!

New Report

Close