I dalje skupo, ali manje: U Fortenova grupi računaju na 30 milijuna eura kamatne uštede godišnje

Autor: Jadranka Dozan , 26. kolovoz 2019. u 13:14
Foto: Borna Filić / Pixsell

Dok se čeka provedba transakcije, za 22 održive tvrtke Trgovački sud potvrdio završetak izvanredne uprave.

Za zagrebački Roto dinamic, Žitnjak, porečku Agrolagunu, pašku Solanu, Zagreb plakat, Polikliniku Aviva i još 16 održivih tvrtki koncerna Agrokor (za koje nije utvrđena nesolventnost) i pravomoćno je završen postupak izvanredne uprave. Priopćenjem o tom rješenju Trgovačkog suda  završio je i mini-predah vijesti iz Fortenova grupe nakon važne srpanjske objave da je napokon utanačeno refinanciranje 1,06 milijardi eura kredita s prvenstvom naplate.

Novi aranžman dogovoren s američkom investicijskom kompanijom  HPS Investment Partners vlasnici Fortenova grupe, odnosno imatelji depozitnih potvrda nizozemske krovne zaklade odobrili su na skupštini prije točno mjesec dana. Time je ta tema u javnosti i "apsolvirana", ali sama transakcija još se nije dogodila.  Izdanje 4-godišnje obveznice od 1,2 milijarde eura uz 8,3% kamate (7,3% + plus Euribor, ali ne ispod 1%) privodi se kraju, a zaključenje se očekuje ovog tjedna.

Da će "proces refinanciranja biti dovršen do kraja kolovoza" rečeno je, doduše, i na spomenutoj skupštini. Na toliki iznos "pokroviteljstva" HPS-a i faza distribucije izdanja uzme vremena, a je li to i jedini razlog što završnica traje mjesec dana, teško je reći. No, zaključenje tog posla iščekuju iz svojih razloga i dobavljači s kojima još nije jednoznačno dogovorena isplata dijela graničnog duga. S barem podjednakim zanimanjem konačnu potvrdu tog aranžmana čekaju i nekadašnji vjerovnici koji su u okviru nagodbe namireni udjelima u novoj kompaniji.

Točnije, oni među njima koji ih nisu prodali. Nemali broj ovdašnjih vlasnika, naime, već ih se riješio. Odavno je o tome izvijestio, primjerice, Kraš, a u međuvremenu su isto, prema neslužbenim izvorima, učinili i Raiffeisen, Addiko, pa i Zagrebačka banka. U financijskim krugovima tvrdi se da je Zaba, osim vlasničkih udjela, potpuno počistila i izloženost po super-senior kreditu i onu po razlučnim tražbinama, prepuštajući ih navodno u paketu grupaciji Goldman Sachs.  Oni koji svoje depozitne potvrde (depositary receipts, DR) nisu prodali zaključenje refinanciranja iščekuju nadajući se da će se ono pozitivno odraziti i na cijenu tih udjela. 

I 'fondaši' čekaju 
Premda je i novi aranžman za današnje standarde jako skup, u odnosu na uvjete iz produženog SPFA je "osjetno manje skup", pa Agrokorovi vjerovnici koji su silom prilika postali udjeličari Fortenove računaju da bi se cijene DR-ova mogle pomaknuti barem za onoliko koliko impliciraju godišnje uštede na izdacima za kamate. A one se procjenjuju na barem 30 milijuna eura.

To bi na cijeni vlasničkih instrumenata značilo ipak koji postotak više od razine na kojoj se na sekundarnom tržištu uporno drže već duže vrijeme, a to je 2 eura ili 40 posto.  "Krug hedge fondova koji pokazuju interes za udjelima polako se širi, kažu u jednoj kompaniji koja ima nešto udjela. Neki interesenti čekaju upravo potvrdu refinanciranja za konkretnije ponude. Za cijenu su generalno ipak važnije procjene perspektiva Fortenova grupe, a njena upravljačka vrhuška u pogledu šireg restrukturiranja, dizanja profitabilnosti i svođenja pokazatelja zaduženosti na prihvatljivije omjere, ima još mnogo posla. 

Plan za bolji omjer duga 
Maksim Poletajev, prvi čovjek Fortenova grupe, nedavno je Večernjem listu rekao kako je omjer ukupnog duga u odnosu na EBITDA Grupe na kraju 2018. iznosio 6,4 "što je još prilično visoka zaduženost, ali do kraja 2020. plan je smanjiti taj omjer na manje od 4". Refinanciranje će, kaže, omogućiti menadžmentu da se usredotoči na važnije operativno restrukturiranje, a popravi li se odnos duga i EBITDA, i kamata po novom aranžmanu će padati (u koracima po pola postotnog poena).   To nastojanje je, čini se, bilo i u potki razgovora s dobavljačima o isplati dijela od ukupno 80-ak milijuna eura graničnog duga.

Proteklih je mjeseci oko prve tranše s Udrugom dobavljača obavljeno dosta razgovora, ali na tu priču još nije stavljena točka. Prema nagodbi, uvjeti za isplatu (donji prag operativne dobiti Konzuma) s objavom rezultata za 2018. su se ispunili, a to za dobavljače u 2019. znači pravo na isplatu 17,6 mil. eura. No, usporedno s razgovorima o modelu i dinamici isplate Fortenova je uz asistenciju Alvarezova tima savjetnika pokrenula i razgovore o komercijalnim uvjetima.

Dio dobavljača to je iščitao kao plan najvećih vlasnika Fortenove da se kroz promjene već odavno ugovorenih komercijalnih uvjeta za 2019. zapravo neutralizira trošak prve rate graničnog duga. I po tom pitanju finiš očito tek slijedi.  U kolopletu brojnih drugih začkoljica i pravnih procesa koji od početka prate restrukturiranje Agrokora, traju i složene procedure vezane uz prijenos imovine sastavnica grupe izvan Hrvatske. A povrh svega, sa završetkom postupka IU za Žitnjak pravni tim Fortenove morat će se baviti i tumačenjima (ne)izuzeća od obveze javne ponude preuzimanja, što su manjinski dioničari već nametnuli kao pitanje.  

Komentirajte prvi

New Report

Close