Razvijamo decentralizirane mreže, jer su budućnost europskog energetskog sustava

Autor: Borivoje Dokler , 22. rujan 2015. u 22:00
Karl Kraus, glavni i izvršni direktor RWE grupe za jugoistočnu Europu

RWE je drugi najveći opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj, s više od 100 tisuća korisnika u kućanstvima i 4000 korisnika u poslovnom segmentu.

Karl Kraus glavni je izvršni direktor RWE grupe za jugoistočnu Europu te predsjednik Uprave tvrtke RWE Hrvatska.

RWE grupa jedna je od pet vodećih energetskih kompanija u Europi, dok u Hrvatskoj drži drugu poziciju u prodaji električne energije s više od sto tisuća korisnika. U 2014. godini RWE je u Hrvatskoj ostvario 267 milijuna kuna prihoda od prodaje električne energije, a u 2015. očekuje daljnje povećanje prihoda i broja korisnika. Početkom ove godine tvrtka je uspješno ušla i na tržište prodaje plina.

Prošle su dvije godine otkako je RWE Energija ušla na hrvatsko tržište. Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima i jesu li oni u okviru planiranog? 
Nakon dvije godine poslovanja na hrvatskom tržištu RWE je drugi najveći opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj, s više od 100 tisuća korisnika u kućanstvima i 4000 korisnika u poslovnom segmentu. Ukupno držimo oko osam posto tržišta prodaje električne energije. U međuvremenu smo ušli i na tržište plina, na kojem već imamo više od tisuću korisnika. Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima, međutim, još se uvijek susrećemo s određenim problemima u zakonskoj regulativi. No moram reći da primjećujemo političku želju da se ti problemi riješe. 

Nedavno ste s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) osnovali zajedničku tvrtku za upravljanje projektima u segmentu obnovljivih izvora energije 'Novenerg'. Koji će biti glavni poslovni ciljevi tvrtke? 
Zajedno s HEP-om razvijat ćemo projekte decentraliziranih izvora energije u Hrvatskoj i po mogućnosti ući na tržišta drugih zemalja jugoistočne Europe. Novenerg će se baviti strateškim procjenama potencijala za investicije u inovativne i decentralizirane izvore energije, većinom iz solarnih sustava te kogeneracije toplinske i električne energije. Na tragu megatrendova u energetskoj industriji, naš je cilj ponuditi pametna energetska rješenja za budućnost. Zahvaljujući bogatom iskustvu RWE grupe diljem svijeta, uloga RWE-a u zajedničkoj tvrtki bit će strateško savjetovanje, a otvoreni smo i za potencijalne investicije.

U lipnju je RWE ušao i na slovensko tržište opskrbe električne energije s planom da do 2020. 'osvoji' 10 posto tržišta. Kako to mislite učiniti i imate li već neke prve rezultate?
Na slovensko tržište prodaje električne energije ušli smo u lipnju ove godine. Slovenija je vrlo liberalizirano tržište s dobrim osnovama za poslovanje svih opskrbljivača. Ponudili smo slovenskim kućanstvima inovativne proizvode i rješenja za bolju energetsku učinkovitost. Koristeći našu sinergiju s poslovanjem u Hrvatskoj, dosadašnji rezultati su vrlo uspješni i vjerujemo da ćemo ostvariti naše ciljeve.

Trenutno RWE kao opskrbljivač struje posluje u 12 europskih zemalja. Planirate li uskoro širenja i na nova tržišta?
Kao međunarodni igrač na području energije, prisutni smo u 21 zemlji diljem svijeta. Na Bliskom istoku fokusiramo se na savjetodavnu ulogu, dok smo u SAD-u najveći proizvođač električne energije iz peleta. U 12 europskih zemalja smo aktivni u opskrbi električnom energijom te imamo gotovo 24 milijuna korisnika električne energije i plina. Uvijek pratimo prilike za ulaganja u nova tržišta, ne samo u Europi, nego i izvan nje. 

RWE u Europi ima jednu od najvećih mreža javnih i privatnih punionica za električne automobile. Trenutno broji više od 4000 punionica, a samo ih je posljednju godinu otvoreno preko tisuću. Koliko je za RWE važan ovaj dio 'zelenog' poslovanja? 
E-mobilnost napreduje i mijenja naš svijet iz dana u dan, kao i naš odnos s okolišem te učinkovito korištenje energije. Vjerujemo da su električna vozila budućnost i danas imamo jednu od najvećih mreža punionica električnih vozila u Europi. Od 2012. RWE je jedan od osnivača projekta Hubject, koji spaja punionice te im omogućava lakši pristup. U RWE-u razvijamo najmodernija energetska rješenja za e-mobilnost, a naše stanice za punjenje električnih vozila prodajemo diljem svijeta, odnedavno i u Hrvatskoj.

Kakvi projekti mogu pomoći zemljama Jugoistočne Europe da zajedno poboljšaju energetsku stabilnost regije? 
Vjerujemo da je budućnost energetike u regiji u suradnji nacionalnih tvrtki sa snažnim međunarodnim partnerima, poput RWE-a, koji imaju značajno globalno iskustvo i stručnost te ostvaruju regionalne sinergije. U ovom trenutku tvrtke u jugoistočnoj Europi su većinom u državnom vlasništvu, a tržišta su izrazito nacionalna. Razumijemo da je privatizacija državnih poduzeća nepopularna zbog loših iskustava, ali privatizacija u drugim tranzicijskim zemljama je bila uspješna. Naravno, privatizaciju se mora kvalitetno provesti, a za to je ključno pronaći kvalitetnog i pouzdanog partnera. Slovačka energetska tvrtka VSE, u kojoj je RWE strateški partner slovačkoj vladi, izvrstan je primjer strateškog partnerstva. RWE posjeduje 49 posto, a država 51 posto udjela u tvrtki sa 1600 zaposlenika kojom RWE uspješno upravlja. Vjerujem da su takva partnerstva budućnost i u jugoistočnoj Europi.

Vjetroelektrana za 400 tisuća domaćinstava

Možete li prokomentirati trenutne energetske trendove u Europi i kako generalno vidite budućnost energetskog sektora?

Trenutno se događaju mnoge promjena u svijetu energetike, tako da se teško fokusirati na jednu. U Europi je već neko vrijeme u tijeku transformacija s konvencionalnih izvora na ravnomjerniji odnos između konvencionalnih i obnovljivih izvora energije. RWE je jedna od vodećih kompanija u tom procesu. Ove godine, zajedno s našim partnerima, otvorili smo jednu od najvećih vjetroelektrana na svijetu, Gwynt y Môr, snage 576 megawata, čime smo značajno doprinijeli ovoj tranziciji. Očekivani iznos proizvodnje od 1950 gigawat sati godišnje dovoljan je da strujom opskrbljuje oko 400 tisuća domaćinstava, ili oko 30 posto kućanstava u Walesu. Također, europske energetske tvrtke danas su više usmjerene na razvoj inovativnih proizvoda i optimalnih rješenja za bolju energetsku učinkovitost. Uz to ulažemo i u razvoj pametnih, decentraliziranih mreža, koje postaju budućnost europskog energetskog sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close