Razočarani Hrvatskom, sele u Beograd

Autor: Marija Crnjak , 22. studeni 2018. u 11:00
Organizatorica Marina Franolić kaže da se selidba uklapa u regionalni karakter konferencije/Robert Anić/PIXSELL

U donošenju odluke o odlasku veliku ulogu imala je još inertna investicijska klima u Hrvatskoj, uz slab interes za strane ulagače.

Hotelska investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) napušta Zagreb, a svoje sedmo izdanje održat će u Hotelu Crown Plaza u Beogradu krajem veljače iduće godine.

Iako organizatorica Marina Franolić pojašnjava da se selidba uklapa u regionalni karakter konferencije, doznajemo da je u donošenju odluke o napuštanju Zagreba veliku ulogu imala još inertna investicijska klima u Hrvatskoj, uz slab interes za strane ulagače i hotelske brendove. U Beogradu je atmosfera bitno drukčija, tvrdi poduzetnica koja je AHF pokrenula s ciljem da oživi tržište i u Zagreb dovede vodeće globalne ulagače u turizmu.  

 

250 panelista

prošlo je kroz AHF u 6 godina održavanja u Zagrebu

"Vijest o preseljenju pozitivno su prihvatili i partneri Foruma poput globalnih hotelskih kompanija, konzultanata i investitora koji su potvrdili dolazak, ali i lokalnih hotelijera koji su nas s punom podrškom dočekali. Hrvatska do danas na žalost nije uspjela kapitalizirati činjenicu da je AHF šest godina uzastopce održan u Zagrebu. Naime, i dalje svjedočimo da su investicijske aktivnosti, posebno one vezane uz izravna strana ulaganja vrlo niske. To nije osnovni razlog za preseljenje konferencije, ali svakako je utjecalo na našu odluku. Investitori nas svaki dan pitaju za investicijske mogućnosti u Hrvatsku, a s naše strane im imamo ništa ili malo za ponuditi", pojašnjava Marina Franolić.

Podsjeća da je AHF jedina hotelsko-investicijska konferencija međunarodnog karaktera u regiji te jedna od pet najvećih u Europi. Dodaje da je konferencija u šest godina okupila više od 1800 sudionika, 250 panelista te 150 partnera, a važnost dokazuju i dolasci svjetskih imena  industrije koji dolaze samo zbog konferencije.  Lani su u Zagreb doveli investicijske fondove koji upravljaju s više od 500 milijardi dolara, starijeg potpredsjednika za razvoj za Europu AccorHotels-a, potpredsjednicu za razvoj Hiltona za istočnu Europu te starijeg potpredsjednika za globalni razvoj iz Belmonda.

Članovi savjetodavnog odbora Foruma su Takuya Aoyama iz Hyatta, Dirk Bakker iz Colliersa, Kristian Šustar iz Unilinea i Sanja Čižmar iz HD Consultinga, a ponzori hotelske kuće kao što su Hilton, Accor, IHG.  Kao novo sjedište Foruma Beograd nije odabran slučajno. Iako se hrvatski turizam smatra razvijenijim sustavom od onog u Srbiji, u korporativnom i javnom sektoru, osim što Srbija bilježi značajan rast broja stranih turista, Beograd privlači strane investitore i globalne brendove kojih je više nego u Hrvatskoj.  Uz Holiday Inn, Hyatt Regency, IHG Crown Plaza, Falkensteiner hotel, na proljeće su u Beogradu otvoreni Hilton i Accorov Mama Shelter, a otvaranje hotela do 2020. najavili su Hiltonov DoubleTree, Marriottov brend St. Regis. 

Komentari (10)
Pogledajte sve

Dvije glave su uvijek pametnije od jedne, npr.Marinina i Vučićeva. Iskreno se nadam kako će Ada ciganlija biti uspešna destinacija,svetski brend turizma. 😀


Kaj je ovo? Neki organizatori nekakve konferencije sele u fašističku prčiju gde cvate cveće u brojni hoteli! Sretno i nek se ne vraćaju!

idu raditi na splavove

Bježi od svih pokušaja udruživanja u nekakvu zajednicu jugoistočne Europe. Neka im je sretno u BG.

Kaj je ovo? Neki organizatori nekakve konferencije sele u fašističku prčiju gde cvate cveće u brojni hoteli! Sretno i nek se ne vraćaju!

New Report

Close